Nadesłała Joanna.
- 200 g dyni (obranej i pozbawionej pestek),- 7-8 pomidorów
Sos beszamelowy:
- 6 łyżek masła,
- 5-6 łyżek mąki,
- 4 szklanki mleka,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 200 g startego żółtego sera,
- sól, biały pieprz Dynię pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kawałki wielkością zbliżone do kawałków dyni. Sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, cały czas mieszając, aby powstała gładka masa. Następnie wlej mleko. Gdy sos trochę odparuje, dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Zdejmij z ognia. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki warzyw i zalej pozostałym sosem. Całość posyp startym serem. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.