Zapomniane polskie specjały

Oto kilka przysmaków, o których większość z nas już dawno zapomniała. A szkoda, bo warto przypomnieć sobie ich smak!

Domowy suflet to prawdziwa uczta dla łasuchów
Domowy suflet to prawdziwa uczta dla łasuchów123RF/PICSEL

Raki – najpopularniejszym sposobem ich przyrządzania było duszenie z koprem, masłem, śmietaną i solą.

Czernina – to zawiesista zupa o kwaśno-słodkim smaku i korzennym zapachu. Ugotowana z kaczego mięsa, do którego dodawano kaczą krew wymieszaną z octem, mąką oraz suszonymi śliwkami.

Legumina – przepis opierał się na połączeniu mąki i mleka lub mąki, wody i owoców.

Suflet – przygotowywano go z utartych żółtek oraz ubitej piany z białek, z dodatkiem owoców albo warzyw.

Andruty – w ich składzie znajdowała się najdelikatniejsza mąka pszenna i jajka. Były świetnym dodatkiem do deserów.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas