Organizujesz przyjęcie sylwestrowe w domu? To musi pojawić się na stole

Płatna współpraca

Zbliża się Sylwester i to my odpowiadamy za przekąski na imprezie? Nie musimy wcale spędzać godzin w kuchni — wystarczy kilka sprawdzonych pomysłów na przystawki, które są jednocześnie eleganckie i sycące. Przedstawiamy trzy przepisy na szybkie i łatwe dania, które zachwycą gości.

Co sprawi, że przygotowana przez ciebie przekąska stanie się hitem imprezy?
Co sprawi, że przygotowana przez ciebie przekąska stanie się hitem imprezy?Martyna Taras FILMSEE / Interia

Imprezowa sałatka z boczkiem, fetą i mandarynkami

Ta sałatka to połączenie świeżości i chrupkości z odrobiną słodyczy. Rukola, chipsy z boczku i aromatyczny dressing sprawią, że zniknie w mgnieniu oka! Jak ją przygotować?

Rozkładamy jedno opakowanie plastrów surowego wędzonego boczku Sokołów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy łyżeczką syropu klonowego z obydwu stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 12 minut, aż boczek stanie się chrupiący. Po ostygnięciu kroimy go na kawałki o szerokości około 2 cm.

W tym czasie na suchej patelni prażymy 2-3 łyżki płatków migdałowych, aż nabiorą złotego koloru. Obieramy trzy mandarynki, usuwamy białe błonki i kroimy je na mniejsze kawałki. Dwie łyżki suszonej żurawiny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund, odsączamy i kroimy na mniejsze części. Kroimy w kostkę 100 g sera feta.

Następnie przygotowujemy sos, miksując pięć łyżek oleju z pestek winogron, jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jedną łyżkę octu winnego, tyle samo soku z cytryny, jedną łyżeczkę syropu klonowego oraz płaską łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na półmisku układamy warstwowo dwie garście rukoli, mandarynki, żurawinę, fetę i chipsy z boczku. Całość polewamy sosem i posypujemy prażonymi migdałami.

Jajka zapiekane z szynką i pieczarkami

Jak w efektowny sposób podać jajka z szynką?Martyna Taras FILMSEE / Interiamateriały promocyjne

Kolejną propozycją jest ciepła i aromatyczna przekąska, która w efektowny sposób łączy szynkę, jajka i pieczarki. Świetnie nadaje się do przygotowania w formie na muffinki. Zachwyci każdego gościa!

Na patelni podsmażamy trzy cebule pokrojone w piórka oraz 12 małych pieczarek pokrojonych w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kilka drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju oraz posiekaną cebulę dymkę. Wszystko razem chwilę podsmażamy.

Formę do muffinek wykładamy szynką Basiuni od Sokołowa . Do każdej foremki wkładamy po dwie łyżki farszu, a na wierzch wbijamy po jednym jajku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż jajka się zetną, a szynka stanie się chrupiąca.

Serowe paluchy z boczkiem

Te przekąski to absolutny hit każdej imprezy. Połączenie ciasta francuskiego, boczku i sera sprawia, że są nie tylko pyszne, ale też sycące.

Rozwijamy jedno opakowanie ciasta francuskiego i smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Posypujemy równomiernie 100 g tartego sera żółtego i układamy na nim 100 g plastrów surowego wędzonego boczku Sokołów. Następnie rozwijamy drugie opakowanie ciasta francuskiego, smarujemy je jajkiem i nakładamy na pierwsze, suchą stroną do góry. Dociskamy, aby się dobrze skleiło.

Kroimy ciasto na paski o szerokości 1-1,5 cm, każdy z nich zawijamy w spiralkę. Gotowe paluchy smarujemy rozbełtanym jajkiem, opcjonalnie posypujemy czarnuszką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Te trzy przekąski to idealne propozycje na sylwestrową noc. Są proste w przygotowaniu, efektowne i przede wszystkim przepyszne! Smacznego i udanej zabawy do białego rana!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas