Reklama

Reklama

Jesień ze smakiem

Szybkie, tanie, rozgrzewające: trzy przepisy na zupy na jesienne dni

Jesień niewątpliwie zachęca do przygotowywania rozgrzewających zup i wywarów. Proponujemy zatem trzy wyjątkowe przepisy – szybkie, proste i niedrogie w przygotowaniu – dzięki którym w ciągu kilkunastu minut przyrządzicie przepyszne i aromatyczne zupy.

Sycąca, pyszna i aromatyczna: domowa borowikowa

Niewiele zup pasuje do jesiennej aury tak bardzo jak zupa grzybowa, a szczególnie - borowikowa. To znakomity, rozgrzewający posiłek, który nie tylko syci, ale zapewnia też czystą przyjemność z jedzenia. Z przygotowaniem zupy borowikowej nie warto czekać aż do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej ją przygotować już teraz, gdy w lasach wciąż jeszcze w dużych ilościach pojawiają się prawdziwki i inne szlachetne grzyby.

Składniki

  • opakowanie zupy borowikowej Jak u Mamy Winiary,
  • 200 g borowików świeżych (lub 100 g borowików suszonych),
  • trzy marchewki,
  • jedna duża cebula,
  • 500 g ziemniaków,
  • małe opakowanie 18-proc. śmietany,
  • odrobina oleju do smażenia,
  • sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy Winiary rozprowadzamy w 1,5 l zimnej wody.
  2. Marchewki płuczemy, obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę średniej wielkości. Świeże borowiki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki (borowiki suszone namaczamy, a następnie porcjujemy podobnie, jak świeże).
  3. Odrobinę oleju wlewamy na patelnię; na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę aż do zeszklenia.
  4. Rozprowadzoną w wodzie zupę borowikową Jak u Mamy Winiary stawiamy na ogniu i wrzucamy do niej wcześniej przygotowane warzywa, borowiki i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Całość gotujemy aż do zmięknięcia ziemniaków i marchewek. Jeśli trzeba, uzupełniamy wodę, która odparowała w trakcie gotowania.
  6. Zupę na koniec zabielamy, pamiętając o zahartowaniu śmietany.

Barszcz biały nie tylko na Wielkanoc!

Barszcz biały kojarzymy zwykle z okresem wielkanocnym. A niesłusznie, bo jest to przecież zupa, która ze względu na swoje rozgrzewające właściwości znakomicie sprawdzi się również jesienią i zimą. Co najważniejsze: aby przygotować smaczny i sycący barszcz biały, nie trzeba wcale spędzać w kuchni długich godzin. Wystarczy tylko zastosować się do naszych wskazówek!

Składniki

  • jedno opakowanie barszczu białego Nasza Specjalność Winiary,
  • dwie lub trzy laski białej aromatycznej (najlepiej surowej) białej kiełbasy,
  • 200 g ziemniaków,
  • opcjonalnie: ok. 200 g wędzonych żeberek, 100 g wędzonego boczku, dwa jajka,
  • przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek, kminek, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Opakowanie barszczu białego Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 1 litrze zimnej wody.
  2. Białą kiełbasę kroimy w talarki (przed pokrojeniem możemy ją także szybko podsmażyć na patelni, aż do zrumienienia).
  3. Ziemniaki obieramy, płuczemy,  kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
  4. Rozprowadzony w wodzie barszcz biały Nasza Specjalność Winiary stawiamy na ogniu i wrzucamy do niego wcześniej przygotowane ziemniaki oraz pokrojoną kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem,  kminkiem i gałką muszkatołową, po czym gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.
  5. Opcjonalnie do zupy możemy dodać także pokrojone wędzone żeberka, skrojony wędzony boczek i jaja. Przed włożeniem do garnka mięso warto krótko obsmażyć na patelni, a jajka ugotować, obrać ze skorupek i pokroić w połówki lub ćwiartki.

Syci i poprawia nastrój: rozgrzewający krupnik

Krupnik to jedna z najbardziej sycących polskich zup. Nic dziwnego: dodatek warzyw korzeniowych i kaszy - zwykle gryczanej lub jęczmiennej - sprawia, że posiłek ten jest w stanie szybko i skutecznie napełnić brzuchy nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Składniki

  • Opakowanie Krupniku Polskiego Nasza Specjalność Winiary,
  • dwie marchewki,
  • jedna pietruszka,
  • 250 g ziemniaków,
  • opcjonalnie: ok. 200 g serc drobiowych, ok. 200 g kurek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Opakowanie Krupniku Polskiego Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 1,5 l wody.
  2. Marchewki opłukujemy, obieramy i kroimy w talarki. Tak samo postępujemy z pietruszką.
  3. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Rozprowadzony w wodzie stawiamy na ogniu i wrzucamy do niego przygotowaną wcześniej marchew i pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Całość gotujemy aż do zmięknięcia warzyw.
  6. Do zupy możemy dodać opcjonalnie serca drobiowe (do garnka wrzucamy je wraz z warzywami) lub kurki (przed wrzuceniem do garnka warto je posolić i podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli).

Artykuł z ekspozycją partnera

materiały promocyjne

Reklama