Już czas zadbać o zdrowie complexowo

„Nie mam czasu …!” – te słowa brzmią jak zdarta płyta. Słyszymy je od bliskich w domu i kolegów w pracy. Słyszymy również od samych siebie. W codziennym zabieganiu umyka naszej uwadze wpływ współczesnego, szalonego tempa życia na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety, nie umyka to uwadze naszego organizmu…

Prześledźmy krok po kroku scenariusz naszego dnia, od poniedziałku do piątku i zastanówmy się, czy wyrobiliśmy sobie zdrowe nawyki?

Zmęczeni, po długim dniu pracy, często sięgamy w domowym zaciszu po kieliszek ulubionego trunku. Aby odreagować, możemy też wyskoczyć wieczorem ze znajomymi do miasta. Wówczas na jednym kieliszku raczej się nie kończy. Następnego dnia budzimy się pół godziny za późno i w pośpiechu jesteśmy zmuszeni zażyć "coś przeciwbólowego". Wybiegamy z domu bez śniadania. Głód zabija fast food, hot dog na stacji benzynowej lub jedzona w biegu drożdżówka z pobliskiej piekarni. W środku dnia podwójna kawa nierzadko zastępuje obiad - w końcu nie możemy sobie pozwolić na przestoje! O niezjedzonym lunchu przypominamy sobie dopiero wychodząc z pracy. Jak na złość domowa lodówka stoi pusta, bo od tygodnia nie zrobiliśmy zakupów. Nie było czasu. Dlatego zamiast przy stole, kolację spożywamy w samochodzie, łapiąc coś "na wynos". Po powrocie do domu nalewamy sobie kieliszek ulubionego trunku dla rozluźnienia i relaksu, nie zastanawiając się, że wczoraj nam nie pomógł... Czy tak właśnie wygląda Twój dzień?  Może zamiast ciągle powtarzać "nie mam czasu", powiedz: "już czas"?

Już czas uświadomić sobie, że czynniki cywilizacyjne oraz nasze złe nawyki codziennie wywierają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Niewłaściwe odżywianie, intensywne odchudzanie, alkohol, kawa i przyjmowane w nadmiarze leki wywierają także negatywny wpływ na pracę wątroby, która odpowiada m.in. za detoksykację organizmu[1][2]. Już dziś podejmij decyzję o zmianie swojego trybu życia na zdrowszy. To naprawdę nie jest trudne! Jak to zrobić?

Wstawaj chwilę wcześniej, aby przygotować pożywne śniadanie i zjeść je bez pośpiechu. Zapewni Ci to energię na cały dzień. Pomyśl też drugim śniadaniu do pracy. Jogurt, owoc i kanapka rozwiązują sprawę wilczego głodu, który popycha Cię w stronę szybkich dań na wynos. W ciągu dnia pamiętaj, aby jeść regularne posiłki, unikaj nadmiaru kawy i alkoholu.  Wracając z pracy zrób zakupy, aby wieczorem przygotować zbilansowany lunch na jutro. Spakuj go w pojemnik, a rano zabierz do pracy. Gotowe! Prawidłowe odżywianie i wewnętrzny spokój samoczynnie przełoży się na mniejszą ilość przyjmowanych leków przeciwbólowych i uspokajających.

Pamiętaj również o regularnej suplementacji składników niezbędnych dla zdrowia wątroby. Sięgnij po Hepatil® Complex, suplement diety, który kompleksowo zadba o dobrą kondycję i prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Hepatil® Complex to nowoczesny preparat stworzony dla osób codziennie narażonych na niekorzystny wpływ czynników cywilizacyjnych. Jego unikalna formuła łączy 6 aktywnych składników: fosfolipidy, cynarynę oraz niezbędne witaminy. Źródłem fosfolipidów, zawartych w Hepatil® Complex jest lecytyna rzepakowa, uzyskiwana z rzepaku z certyfikowanych upraw. Fosfolipidy pełnią funkcje ochronne w wątrobie oraz wspomagają jej naturalną regenerację[3]. Cynaryna z ziela karczocha dodatkowo pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia lipidów we krwi, dzięki czemu pośrednio sprawia, że cholesterol pozostaje na właściwym poziomie. Cynaryna chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników[4]. Witaminy z grupy B i witamina E zawarte w Hepatil® Complex wspomagają ważne procesy metaboliczne[5]. Wygodna forma kapsułki i komfort przyjmowania (wystarczy 1 raz dziennie) sprawiają, że Hepatil® Complex to idealne rozwiązanie dla osób dynamicznych i zapracowanych.

Pamiętaj, aby kompleksowo zatroszczyć się o zdrowie - w tym zdrowie naszej wątroby - potrzeba bardzo niewiele. Wystarczy zmiana kilku nawyków i Hepatil® Complex. Zmiana, która sprowadza się do bardzo prostej zasady: znajdź czas dla siebie i korzystaj z uroków aktywnego życia!


[1] H.J. Zimmerman, Hepatotoxicity. The adverse effects of drugs and other chemicals on the liver; 2nd ed. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins; 1999; s. 147-176, 409-426, 427-456.[2] D.G. Fong, V. Nehra, K.D. Lindor, A. L. Buchman, Metabolic and Nutritional Considerations In Nonalcoholic Fatty Liver; Hepatology, Vol. 32, Nr 1, 2000., s. 3-8.
[3] P.M. Kidd, Phosphatidylocholine, A Superior Protectant Against Liver Damage; Alternative Medicine Review, Vol.1, Nr 4, 1996.
[4] S. Kohlmünzer, Farmakognozja, Wyd. V, Wydawnictwo Lekarskie PZL, Warszawa 2007, s. 233, 299.
[5] Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals. Expert Group on Vitamins and Minerals, Food Standards Agency, maj 2003, s. 68-92, 145-153.



Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje