Reklama

12 hitów z warzywniaka

Korzystaj z tego, że na działce i na bazarze królują warzywa, owoce – i w smaczny sposób wzmocnij swoje zdrowie!

Pomogą uniknąć miażdżycy

Wiadomo, że nadmiar cholesterolu jest naprawdę groźny (norma to 200 mg/dl). Z frakcji cholesterolu, LDL, na ścianach naczyń krwionośnych tworzą się blaszki miażdżycowe. Na szczęście można bez problemu obniżyć stężenie cholesterolu, stosując dietę bogatą w warzywa oraz przyprawy, które zawierają błonnik, prebiotyki oraz substancje zapobiegające odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Pilnuj, aby codziennie znalazły się w twoim jadłospisie.

Najlepsze przyprawy i rośliny

Szczypiorek: Jego siłą są prebiotyki, czyli substancje odżywiające pożyteczne bakterie jelitowe. One zaś stabilizują stężenie cholesterolu. Nie ma znaczenia, czy będziemy jedli zielone części cebuli lub czosnku, czy też właściwy szczypiorek. Dodawaj szczypiorek do twarożku i sosów jogurtowych do sałatek. Cholesterol obniżysz o ok. 10 proc. w sześć tygodni.

Reklama

Czosnek: Zawiera allicynę, aminokwas, który obniży poziom cholesterolu nawet o 10 proc. w ciągu 3 miesięcy. Czosnek trzeba posiekać lub zmiażdżyć. Dopiero wówczas uwalniają się substancje obniżające cholesterol. Jedz go na surowo, np. dodawaj do sosu winegret - z oleju i cytryny.

Natka pietruszki: Zawiera wyjątkowe połączenie witamin K i C oraz żelaza, dzięki czemu skutecznie obniża poziom cholesterolu, zwłaszcza frakcji LDL. Posiekaną natką posypuj dania. A jeszcze lepiej przygotuj z niej co rano koktajl - zmiksuj pęczek natki, 1/2 banana i łyżkę migdałów. Dodaj łyżeczkę oleju lnianego.

Szpinak: Swoje właściwości obniżające cholesterol szpinak zawdzięcza witaminom z grupy B oraz dużej zawartości błonnika. Zmniejsza on wchłanianie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem. Szpinak najlepiej jeść na surowo. Doskonale smakuje w sałatce z dodatkiem rukoli i kolorowej papryki. Możesz również dodać go do koktajlu z natki pietruszki.

Ostropest do potraw: Mielone ziarna ostropestu regulują pracę wątroby. A to ona odpowiada w organizmie za przemiany cholesterolu. Posypuj nimi dania.

Jadłospis dla zdrowia 

Śniadanie: Koktajl z banana, garści szpinaku, pęczka natki pietruszki posypany ziarnami ostropestu. Kromka pieczywa chrupkiego, ziołowa herbata.

Obiad: Sałatka z zielonej sałaty (najlepiej mieszanki) z garścią szpinaku, pieczoną w folii rybą (dorszem) polana olejem rzepakowym z posiekanym czosnkiem. Sok pomidorowy.

Kolacja: Twarożek z posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką wymieszany z ząbkiem czosnku, łyżką oleju i jogurtem.

Dzięki nim utrzymasz cukier w ryzach

Stanu przedcukrzycowego (poziom cukru 100-110 mg%) lub cukrzycy (stężenie cukru powyżej 140 mg%) możesz nie zauważyć, ponieważ rozwija się powoli i nie powoduje żadnych objawów. Dlatego trzeba działać już teraz, profilaktycznie. Najważniejsza jest zmiana diety. Sięgaj po warzywa (co najmniej 5 razy dziennie) i owoce. Wybieraj takie, które mają niski indeks glikemiczny, dużo błonnika, chromu, witaminy E - to wszystko pomaga stabilizować poziom cukru.

Najlepsze warzywa i owoce

Kalafior: Zawiera dużo błonnika, regulującego poziom cukru i ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego zjedzeniu poziom cukru nie rośnie gwałtownie. Pod warunkiem, że jemy go na surowo. Z kalafiora przygotuj... ryż. Podziel warzywo na różyczki, usuń głąb. Zetrzyj kalafior na tarce lub zblenduj. Takim ryżem możesz zastąpić kaszę kuskus lub makaron (szybko podnoszą poziom cukru).

Pomidory: Mają sporo chromu, a ten ważny przy insulinooporności pierwiastek wspomaga tolerancję glukozy. Pomidory są również bogate w błonnik. Wybieraj te najbardziej dojrzałe. I zjadaj je na surowo, w sałatkach - 1-2 dziennie, z olejem.

Sałata: Jest dość bogatym źródłem witaminy E. Odkryto, że witamina E może opóźniać rozwój cukrzycy typu II u osób narażonych na nią z powodu otyłości lub nadwagi. Do sałaty zawsze dodaj sos z oleju z sokiem cytrynowym i czosnkiem lub z jogurtem, unikaj śmietany.

Maliny: To idealne owoce, by utrzymać cukier w normie. Mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a przy tym mnóstwo potrzebnych przeciwutleniaczy. Dziennie możesz ich zjeść nawet 25-30 dag (4 garście). Nie posypuj ich cukrem ani nie polewaj śmietaną. Możesz mieszać z jagodami lub truskawkami.

Ziemniaki: Tak, ale na zimno. Ostudź i włóż do lodówki. Powstanie w nich tzw. skrobia oporna, która pomaga unormować poziom cukru. Najlepiej takie ziemniaki jeść w sałatce.

Jadłospis dla zdrowia

Śniadanie: Omlet, garść świeżego szpinaku lub sałaty, pół kubeczka jogurtu z garścią malin i otrębami, herbata zielona, ziołowa (np. rumianek) lub owocowa.

Obiad: Grillowana pierś indyka z mieszanką sałat, ryż z kalafiora, brokuły gotowane na parze polane oliwą z oliwek, posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Kolacja: Sałatka z wędzonej ryby z pomidorami, zieloną sałatą, czerwoną cebulą polana sosem z oleju rzepakowego, soku z cytryny i łyżeczki musztardy.

Wyregulują gospodarkę hormonalną

Układ hormonalny decyduje o wszystkich procesach, które zachodzą w organizmie. To układ naczyń połączonych. Jeśli więc szwankuje jeden jego element, np. tarczyca, inne na pewno to odczują. Warzywa i owoce mogą pomóc w utrzymaniu tej równowagi. To ważne, zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy. Codziennie staraj się, aby na twoim stole pojawiały się produkty z naszej listy hitów. Dzięki temu nie tylko utrzymasz hormony na odpowiednim poziomie, ale także poprawi się stan twojej skóry, włosów oraz paznokci.

Najlepsze warzywa i owoce

Brokuły: Są źródłem składników równoważących gospodarkę hormonalną, tj. witaminy C, kwasu foliowego, karotenów i błonnika. Zawierają też dużo izotiocyjanianów: substancje te pomagają rozkładać szkodliwe produkty przemiany hormonów (sprzyjają powstawaniu guzów). Wystarczy je zblanszować, czyli zanurzyć na pół minuty we wrzątku z sokiem z cytryny (zachowa soczysty zielony kolor). Starte na tarce mogą zastąpić dodatek do dań mięsnych.

Marchew: Polecana jest, by obniżyć poziom estrogenu, bo zawiera m.in. witaminy z grupy B. Zbyt wysoki poziom hormonu pobudza wzrost guzów, m.in. w piersiach. To ważne dla kobiet, których w rodzinie były przypadki raka piersi lub mają łagodne guzy. Wystarczy jedna marchew dziennie. Najlepiej na surowo. Możesz też wypić sok z marchewki z dodatkiem jabłka i buraka.

Jabłka: Znajdziesz w nich fitoestrogeny, czyli substancje, które budową przypominają żeńskie hormony, ale działają znacznie słabiej. Ich wpływ na organizm wspomaga błonnik, którego w jabłkach jest wyjątkowo dużo. Fitoestrogeny poprawiają nastrój i przemianę materii. Jabłka należy jeść na surowo, co najmniej jedno dziennie - mogą być składnikiem sałatki owocowej albo koktajlu warzywno-owocowego.

Kapusta: Zawiera związki, które wpływają na pracę tarczycy, a za jej pośrednictwem na cały układ hormonalny. Zalecana jest przy nadczynności tego narządu, ponieważ hamuje wchłanianie jodu. Postaw na surówki z kapusty. Wykorzystaj nie tylko tę najpopularniejszą, białą, ale także włoską. Świetnie komponuje się z marchewką i żurawiną.

Olej lniany do sałatek: Bogaty jest w lignany. Substancje te należą do grupy fitohormonów, wspomagają utrzymanie równowagi hormonalnej. Olej warto jeść na surowo, skrapiać sałatki.

Jadłospis dla zdrowia

Śniadanie: Koktajl z jabłka, marchwi z otrębami i maślanką posypany siemieniem lnianym.

Obiad: Zupa krem z brokułów i białej kapusty, (na warzywnym wywarze, z marchewką), kasza jaglana, sałata ze szpinakiem i pomidorami polana olejem lnianym, pierś kurczaka pieczona w folii (lub grillowana). Sok jabłkowo-marchwiowy (samodzielnie wyciskany).

Kolacja: Razowy tost, sałatka - zblanszowany brokuł i posiekana kapusta polane sosem z odtłuszczonego jogurtu z posiekanym czosnkiem, herbatka miętowa.

Trzy lecznicze jagody na smaczne śniadanie

Czarne jagody: Zawierają m.in. garbniki, antocyjany, pektyny, witaminy. Wpływają kojąco na układ pokarmowy, wspomagają też ochronę oczu, dzięki luteinie.

Przepis na koktajl z czarnych jagód z lodami: Szklankę czarnych jagód zblenduj ze szklanką jogurtu naturalnego 0 proc. tłuszczu, szklanką maślanki, łyżeczka miodu. Rozlej do szklanek. Włóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem wrzuć do koktajlu kulkę lodów.

Jagody goji: Są to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Za ich najcenniejszy składnik uważa się kompleks LBP pobudzający odporność.

Przepis na owsiankę z jagodami goji: Pół szklanki płatków owsianych zalej 3/4 szklanki mleka. Gotuj, aż płatki wchłoną mleko i zmiękną. Jabłko zetrzyj na tarce, dodaj do płatków z łyżeczką miodu i łyżką jagód goji. Gotuj jeszcze pół minuty. Przełóż do miseczki.

Jagody Acai: Zwane są także jagodą palmy brazylijskiej. Plemiona amazońskie do dziś stosują jagody acai przy biegunce, leczeniu wrzodów i gorączki.

Przepis na placuszki z jagodami acai: Obrane jabłko pokrój na małe kawałeczki. Białka z 3 jaj ubij na pianę. Wymieszaj 1 i 1/2 szkl. mąki, 4 łyżki serka homogenizowanego, żółtka. Dodaj miód, pianę z białek, jabłko oraz łyżkę jagód acai. Smaż z każdej strony ok. 3 minut.


Świat kobiety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy