Reklama

Reklama

7 naturalnych produktów, które pomogą Ci w oczyszczeniu i odkwaszeniu organizmu

Cały czas odczuwasz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, dolegają Ci bóle reumatyczne? Uwaga – to mogą być oznaki zakwaszonego lub zanieczyszczonego organizmu! Sprawdź, jak skutecznie i naturalnie z tym walczyć!

Młody jęczmień

Reklama

W młodym jęczmieniu znajdziemy sporą dawkę witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z rodziny B, C i E, żelazo, wapń, magnez. Roślina ta zawiera również naturalne hormony, chlorofil oraz aminokwasy, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować.

Wszystkie te połączone substancje mogą zdziałać cuda w przypadku zakwaszonego lub zanieczyszczonego organizmu. Młody jęczmień pomaga bowiem w przywróceniu właściwego stanu gospodarki kwasowo-zasadowej – a właściwe pH to podstawa zdrowia!

Zielony jęczmień jest również bogatym źródłem błonnika, który nie tylko wspiera przemianę materii (usprawniając odchudzanie), ale także przyspiesza oczyszczanie jelit z toksyn.

Aloes

Czy wiesz, że zdrowie zaczyna się w jelitach? Tak, nasza ogólna odporność w dużej mierze zależy od stanu mikroflory jelitowej. Dlatego w przypadku zakwaszenia czy zanieczyszczenia organizmu pierwszym krokiem jest zawsze ich oczyszczanie.

W tym celu warto sięgnąć po aloes, który oczyszcza cały przewód pokarmowy, poprawiając także trawienie. Usprawnia on kosmki jelitowe, których zadaniem jest wchłanianie substancji odżywczych.

Ponadto niektóre z zawartych w aloesie cukrów łączą się z słabo rozpuszczalnymi w wodzie toksynami – czyli takimi, których nie potrafimy samodzielnie się pozbyć.

Topinambur

Topinambur przede wszystkim zawiera spore ilości inuliny. Zastępuje ona w nim skrobię, a po spożyciu przekształca się ona we fruktozę, która jest dobrze tolerowana przez diabetyków.

"Co więcej, substancja ta jest świetną pożywką dla dobroczynnych bakterii – a tym samym wspomaga utrzymanie właściwej mikroflory jelitowej. A to podstawa właściwego funkcjonowania organizmu oraz wszelkich procesów detoksykacyjnych!" - dodaje Karina Zoń z redakcji Natura plus Zdrowie.

Uwaga – topinambur można przyrządzać na naprawdę wiele sposobów. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć, piec. Można również wykorzystać jego liście i jeść niczym szpinak!

Pokrzywa

Pokrzywy nieodłącznie kojarzą się ze swędzeniem i bąblami. Od dziś powinny Ci się kojarzyć także ze zdrowiem! Roślinę tę zbierały nasze babki, a wcześniej ich babki. Wykorzystywano je na różne sposoby: parzono z nich herbatę, robiono soki i syropy, gotowano zupy.

Wprowadzenie pokrzywy do diety na pewno pomoże Ci oczyścić swój organizm! Wyciąg pokrzywowy wspomaga właściwą pracę wątroby i nerek (w takich przypadkach jak kamica nerkowa, skąpomocz, stany zapalne nerek, pęcherza moczowego, dróg moczowych).

Po pokrzywę warto sięgnąć tuż po antybiotykoterapii, kiedy organizm wymaga oczyszczenia z metabolitów (pozostałości po lekach). Pokrzywa pomoże także oczyścić się z chemii, kwasu moczowego i… innych toksyn.

Jagody acai

Acai – zwane także jagodami palmy brazylijskiej – od wieków leczą mieszkańców amazońskiej puszczy. Owoce te stosowane są w przypadku biegunek, krwotoków, gorączki i wrzodów. Ale to nie koniec ich zalet!

Jagody acai zawierają naprawdę duże dawki antyoksydantów. Te zaś przyczyniają się nie tylko do walki z wolnymi rodnikami i dłuższego zachowania młodości, ale wpływają również na pracę układu pokarmowego (przyspieszają metabolizm) oraz wspierają organizm w wydalaniu wszelkich toksyn.

Jagody maqui

Jeszcze więcej przeciwutleniaczy znajdziesz jednak w jagodach maqui – aż trzy razy więcej! Nie są one co prawda jeszcze zbyt popularne w naszym kraju, jednak szturmem zdobywają rynek amerykański. Suplementy diety zawierające maqui sprzedają się jak gorące bułeczki!

Nic dziwnego, skoro efekt jest tak oszałamiający. Tak jak acai pobudzają one procesy metaboliczne i detoksykacyjne, robią to jednak dużo intensywniej. Dużo szybciej pozbędziesz się toksyn z organizmu, a przy okazji… zbędnych kilogramów. Bez efektu jojo!

Zielona kawa

Zielona kawa niekoniecznie musi pochodzić z ekologicznych upraw - tym mianem nazywa się po prostu kawę niepoddaną procesowi palenia. W przeciwieństwie do swojej czarnej imienniczki, zielona kawa zawiera kwas chlorogenowy, czyli naturalny przeciwutleniacz o bardzo dużej mocy.

Zapewnia on ochronę przed wolnymi rodnikami, a także neutralizuje ich działanie. Dzięki temu z zieloną kawą łatwiej będzie Ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę i dłuższą młodość. Najważniejsze dla Twojego organizmu jest jednak to, że dzięki zielonej kawie łatwiej będzie mu pozbyć się szkodliwych toksyn.


materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: odkwaszanie organizmu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje