Reklama

7 powodów, dla których warto jeść jajka

Kiedy następnym razem zasiądziesz do porannej jajecznicy pomyśl, że właśnie robisz coś bardzo dobrego dla swojego ciała. Spożywanie jajek to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów, na dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych. Oto 7 najważniejszych powodów, dla których warto jeść jajka.

Wspomagają odporność

Chcesz przetrwać zimę bez przeziębienia? Jedz jajka! Spożycie jednego jajka pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na selen, składnik który wspomaga układ odpornościowy.

Obniżają poziom złego cholesterolu

Na temat jajek i cholesterolu było tyle teorii, że większość z nas już nie wie, co jest mitem, a co prawdą. Zdrowe czy niezdrowe? Można czy nie można ich jeść? Jeśli wierzyć aktualnym badaniom, jedząc jajka nie trzeba martwić się o cholesterol. Pomimo, że jajka zawierają ten składnik, to znajduje się w nich również lecytyna, która ogranicza jego odkładanie.

Chronią wzrok

W żółtkach jaj znajduje się luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

Reklama

Są bombą witaminową

Jajka są źródłem witamin A, E, D, K, B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych takich jak: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.  Jajecznica, spożyta na śniadanie, zapewni ci bogactwo składników odżywczych na cały dzień!

Sprzyjają odchudzaniu

Jedno jajko dostarcza organizmowi zaledwie 80 kcal. Jednocześnie jest sycące, zawiera wiele witamin i minerałów, a dodatkowo przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega napadom głodu.  Dodatkowo, można przyrządzić je na dziesiątki sposobów i urozmaicić sobie dietę odchudzająca.

Upiekszają

Na pewno słyszałaś o domowych kosmetykach tworzonych na bazie żółtek z jajek. Okazuje się, że ich dobroczynne działanie można wykorzystywać również "od wewnątrz". Jajka dostarczają organizmowi witaminy z grupy B, które są niezbędne do utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.

Wzmacniają kości i zęby

Wszystko dzięki zawartej w nich witaminie D, która wspomaga przyswajanie wapnia przez organizm.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy