Algi - zdrowie w proszku
Dodawane do koktajli sproszkowane algi - to dietetyczny trend ostatnich miesięcy, który niewątpliwie będzie zyskiwał na popularności. Jednak szczyptę tego zielonego proszku można również z powodzeniem dodać do wytrawnego pesto, zdrowych batonów i lodów.
Mianownikiem zdrowia w ostatnich miesiącach bez wątpienia są superfoods. Zdania na temat tych super produktów są podzielone - dla jednych jest to jedynie chwyt marketingowy, dla innych superfoods to sposób na wyłowienie z całej gamy produktów tych najbardziej wartościowych.
- Nie wiem czemu superfoods, czyli super jedzenie, są tak krytykowane. Należy pamiętać, że jest to pewien sposób na skategoryzowanie produktów, które w 100 gramach zawierają najwięcej substancji odżywczych możliwie skoncentrowanych w jednym produkcie. Zatem takimi produktami można nazywać również awokado, jarmuż, brokuły. Różne nasiona zaliczają się również do gamy tzw. superfoods, jak również coraz popularniejsze algi - wyjaśnia dietetyk Malwina Umiastowska.
Szczególny potencjał, jeśli chodzi o gamę produktów z kategorii "super", widoczny jest w rosnącej popularności alg. Wodorosty są integralną częścią kuchni azjatyckiej. Za sprawą swoich licznych właściwości odżywczych szybko dołączyły do grona super produktów, którym przypisuje się wysoką wartość odżywczą. Miłośnicy żywieniowych trendów i zdrowego żywienia częściej korzystają z alg sprzedawanych w formie sproszkowanej.
Algi i wodorosty mają imponujący profil odżywczy - są bogate w błonnik, kwasy omega-3, szereg witamin, jak również witaminę B12, którą powinni suplementować weganie.
- Algi zyskują coraz większą popularność. I jest to słuszny kierunek, wystarczy spojrzeć na kuchnię azjatycką. Nie bez kozery Japończycy żyją najdłużej i cieszą się świetnym zdrowiem. Myślę, że popularność alg będzie rosła - ocenia dietetyk.
Proponowane głównie w formie sproszkowanej algi np. chlorella, to również doskonały dodatek do wielu dań. Jak udowodnili w trakcie spotkania prasowego organizowanego przez Purella Food - Janek Paszkowski, uczestnik programu Master Chef i Agnieszka Kopczyńska autorka bloga Agamasmaka.pl, ten zielony proszek pełen witamin można dodawać oczywiście do koktajli, świetnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowych batonów czy pysznego pesto. Chlorellę można również dodać do orzeźwiających i zdrowych lodów przygotowanych na bazie mleczka kokosowego, bananów, kakao i świeżej mięty. (PAP Life)