Antyoksydanty - sojusznik młodości
Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Na czele listy pokarmów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych znajdziemy goździki mielone, otręby sumaka i cynamon mielony.
Jak mówi Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia:
- Antyoksydanty w diecie to nie tylko gwarancja młodości, ale przede wszystkim zdrowia. Poprzez neutralizowanie wolnych rodników zapobiegają degeneracji zdrowych tkanek. Spowalniają proces starzenia się całego organizmu, zapobiegają chorobom degeneracyjnym i cywilizacyjnym.
Gdzie szukać antyoksydantów? Najpopularniejszą miarą określającą ich zawartość jest skala ORAC (skrót z angielskiego: Oxygen Radical Absorbance Capacity). Według niej na czele listy pokarmów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych są: goździki mielone, otręby sumaka, cynamon mielony, sorgo - otręby surowe, oregano suszone, kurkuma mielona, jagody acai - mrożone i suszone, sorgo - otręby czarne, sumak - ziarna surowe, kakao w proszku niesłodzone.
Mielczarek, oparła się na skali ORAC, komponując roślinne przepisy do swojej książki "5 lat młodsza w 5 tygodni". Poza tym postawiła na produkty bogate w witaminę A, E ,C, kwasy omega 3 i błonnik. Wśród jej propozycji są m.in. cynamonowa owsianka z piekarnika, makaron z buraka czy snikers daktylowy.
Ekspertka przekonuje, że ze starzeniem można skutecznie walczyć za pomocą odpowiedniego odżywiania, a żaden zabieg kosmetyczny nie zastąpi optymalnie skomponowanej diety. (PAP Life)