Czarnuszka: 20 powodów, by zagościła na naszych talerzach
Zalety czarnuszki doceniano już w starożytności. Dziś dysponujemy szeregiem badań naukowych potwierdzających jej zdrowotne właściwości. Znalazła wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym, który wykorzystuje ją do produkcji perfum. Co cennego skrywają czarne nasionka?
Nasiona czarnuszki były powszechnie stosowane już w starożytnej Asyrii. Początkowo traktowano ją jedynie jako przyprawę, dla wzbogacenia smaku potraw. Właściwości lecznicze czarnuszki docenili średniowieczni mnisi: wprowadzili ją do swoich upraw w przyklasztornych ogrodach. Nazywano ją też czarnym kminem lub czarną kolendrą.
Siła olejków eterycznych
Czarnuszka przez wieki wypracowała sobie miano przyprawy, która leczy. Swoje właściwości zawdzięcza licznym składnikom odżywczym, z których najistotniejsze są trzy substancje: tymol, tymochinon i tymohydrokinon. Te olejki eteryczne występując wspólnie potęgują swoje właściwości zdrowotne i odpowiedzialne są za wyjątkowy zapach nasion.
Obok wspomnianych olejków czarnuszka posiada szereg wartości odżywczych i składników mineralnych, które działają wzmacniająco na organizm. Należą do nich liczne kwasy, takie jak: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, omega-9, omega-6, omega-3 i foliowy, a także białka, szereg ważnych witamin, m.in.: A, E, B1, B3 oraz wspomniane składniki mineralne na czele z wapniem, żelazem, fosforem, miedzią, selenem i magnezem. Sumie ich działania czarnuszka zawdzięcza wyjątkowe właściwości odżywcze i ochronne.
Korzyści dla zdrowia
Spożywana systematycznie w istotny sposób poprawia kondycję ciała i stan zdrowia. Czarnuszka:
- wzmacnia system immunologiczny;
- pomaga zwalczyć choroby pasożytnicze i nieżyty przewodu pokarmowego;
- zalecana przy kamicy żółciowej;
- wskazana przy skąpomoczu;
- pomocna w nieżytach krtani i oskrzeli;
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, i antywirusowo;
- przyspiesza gojenie ran;
- ma działanie antynowotworowe;
- korzystnie wpływa na metabolizm;
- wspiera układ krążenia;
- zmniejsza reakcje alergiczne oraz astmatyczne;
- korzystnie wpływa na pracę nerek;
- jest rekomendowana w chorobach wątroby;
- obniża poziom cukru we krwi;
- sprzyja normalizacji poziomu cholesterolu;
- chroni przed osteoporozą;
- zmniejsza odczuwanie bólu;
- pomaga ograniczyć nadmierne wypadanie włosów;
- pozytywnie wpływa na układ rozrodczy;
- działa antydepresyjnie.
Jak ją spożywać?
Nasiona (całe, tłuczone lub zmielone) świetnie nadają się do sałatek, serów, dań mięsnych, makaronów, a także jako dodatek do pieczywa. Z powodzeniem mogą zastąpić pieprz. W sprzedaży dostępny jest również olej z nasion czarnuszki. Ważne, by był tłoczony na zimno i na zimno spożywany, na przykład jako dodatek do sałatek i pieczywa.
Czarnuszkę możemy również pić. Do przygotowania naparu wystarczy łyżka zmielonych nasion, które zalewamy wrzątkiem i parzymy około 20 minut. Po przecedzeniu i przestudzeniu możemy wykorzystać wywar zarówno do picia, jak i stosowania zewnętrznego. Zalecany jest szczególnie w chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego i problemach z wątrobą. Zewnętrznie warto wykorzystać go jako płukankę dla wzmocnienia włosów, a także do przemywania trudno gojących się ran.
Ewa Koza, mamsmak.com