Czekolada poprawia pracę mózgu
Regularne jedzenie ciemnej czekolady wpływa na poprawę funkcji poznawczych - pamięci, uwagi i koncentracji wskazują najnowsze badania. Wszystko za sprawą flawonoli zawartych w kakao.
Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie czekolady ma istotny związek z poprawą funkcji poznawczych. Jak podkreślają specjaliści, zbawienne działanie ciemnej czekolady jest niezależne od ogólnych nawyków żywieniowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że czekolada, a konkretnie flawonole zawarte w kakao, istotnie poprawiły wyniki testów poznawczych osób, które brały udział w eksperymencie.
Z badań opublikowanych w magazynie "Appetite" wynika, że czekolada poprawia pamięć, czy koncentrację. Eksperci sugerują, że regularne spożywanie czekolady może również opóźnić pogarszanie się wraz z wiekiem tych funkcji.
Wysokie poziomy flawonoli znajdują się w ciemnej czekolady, ale również w herbacie, czerwonym winie, winogronach i jabłkach.