Reklama

Dlaczego warto jeść truskawki?

Służą cukrzykom, chronią przed nowotworami. Powinni je pokochać zwłaszcza ludzie starsi...

Wprawdzie osoby z cukrzycą powinny ograniczać spożycie owoców, ale truskawki to jeden z wyjątków. Są wprawdzie dość słodkie, ale mimo to nie szkodzą diabetykom - przeciwnie, pozytywnie wpływają na pracę trzustki. Zawierają bowiem mangan, który kontroluje produkcję i wydzielanie insuliny. Po truskawkach poziom cukru we krwi nie rośnie. Mangan dba też o pracę układu pokarmowego: wspomaga trawienie tłuszczu, niweluje zaparcia i wzdęcia. A oto inne zalety truskawek.

Owoce te poprawiają odporność i chronią serce. Na to pierwsze wpływa kryjąca się w nich duża dawka witaminy C. Truskawki zawierają też błonnik, który służy właściwej perystaltyce jelit i pobudza rozwój flory bakteryjnej w jelitach. A tam powstaje aż 70 proc. ciałek odpornościowych i produkowana jest serotonina - hormon dobrego nastroju (to właśnie jej mamy za mało podczas depresji). Humor poprawiają też kwas foliowy i potas (ten ostatni zmniejsza wydzielanie kortyzolu - hormonu stresu). Wysoka zawartość błonnika to także zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki truskawkom maleje wchłanianie tego związku w jelitach, co się korzystnie przekłada również na pracę serca i stan naczyń krwionośnych.

Reklama

Działają przeciwnowotworowo. A to dzięki zawartości dużej liczby antyoksydantów. Są to substancje, które zwalczają wolne rodniki - szkodliwe cząsteczki uszkadzające nasze komórki. Skutkiem ich działania jest szybsze starzenie się tkanek i skóry, a także nasilanie się stanów zapalnych w organizmie. Kwercytyna, witamina C i witamina A, zawarte w tych pysznych owocach, zwalczają wolne rodniki. Substancje zwane antocyjanami działają przeciwnowotworowo: bowiem hamują namnażanie się nieprawidłowych komórek. Badania naukowe potwierdzają, że utrudniają one wzrost i rozsiewanie się guzów.

Truskawki są moczopędne. Pomagają więc pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, który podwyższa ciśnienie, a to obciąża nerki. Narządy te potrzebują regularnego "przepłukiwania", by nie zalegały w nich bakterie i nie wytrącał się piasek oraz kamienie. Poza tym zawierają dużo potasu dbającego o poziom elektrolitów w organizmie, usprawniającego pracę nerek.

Są ważne dla oczu i mózgu. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego i antyoksydantów truskawki chronią plamkę żółtą - skupisko fotoreceptorów, odpowiadających m.in. za ostrość widzenia. Kwas foliowy zapobiega ich degeneracji. Dlatego spożywanie tych owoców zapobiega związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD). Antyoksydanty wspomagają też mózg, który szybciej przekazuje impulsy nerwowe.

Korzystnie wpływają na wygląd. Antyoksydanty rozprawiają się z zanieczyszczeniami powietrza, które nas postarzają. Chronią też przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, które w słoneczne dni atakuje naszą skórę. Truskawki pomagają schudnąć: są niskokaloryczne, ale dzięki błonnikowi sycące; po zjedzeniu dwóch garści czujemy się najedzeni. Zawarty w nich mangan jest jedną z substancji, których tarczyca potrzebuje do produkcji tyroksyny - hormonu regulującego funkcje naszego ciała: od rytmu serca po tempo przemiany materii. Gdy tarczyca za wolno pracuje, mamy tendencję do tycia, skóra staje się sucha, a włosy wypadają.

Zdaniem eksperta

Dr Magdalena Rybner, spec. medycyny rodzinnej: Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa - szklanka tych owoców z nawiązką pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki zawartości manganu usprawniają wchłanianie witamin z innych źródeł. Jeśli dodamy je do sałatki, lepiej przyswoimy je z pozostałych składników. Poza tym mangan jest sprzymierzeńcem zdrowych kości, zmniejsza ryzyko osteoporozy.

Owoce, ale nie tylko

Wartościowe są też liście truskawek. Napar z nich zalecany jest w anemii, szkorbucie, kamicy żółciowej. Zebrane młode liście opłukać obficie wodą, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, oderwać ogonki, rozłożyć w przewiewnym (ale zacienionym!) miejscu. Po ususzeniu włożyć do puszki czy słoika. Na filiżankę naparu bierzemy płaską łyżkę suszu. Jeśli chcemy, by miała ciekawszy aromat, możemy dodać do niej pokrojone w paski i ususzone owoce truskawek.

Na problemy skórne

Truskawki odżywiają i ujędrniają skórę. Delikatnie ją złuszczają i zwężają rozszerzone pory. Zawdzięczają to zawartości soli mineralnych, witamin i kwasu salicylowego. Dzięki maseczce z tych owoców skóra jest gładsza, a pory i przebarwienia mniej widoczne. Przygotowuje się ją bardzo prosto: kilka dużych truskawek trzeba rozgnieść widelcem na gładką masę, którą nakładamy na twarz i dekolt. Zostawiamy na mniej więcej kwadrans, następnie zmywamy letnią wodą. Jeśli masz cerę suchą lub dojrzałą, możesz dodać do owoców łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę miodu. Przy cerze tłustej dodaj parę kropel soku z cytryny i trochę roztrzepanego białka kurzego jaja.

Nie każdy może...

Są osoby uczulone na truskawki. Alergia taka może się objawiać mrowieniem lub swędzeniem w jamie ustnej oraz obrzękiem ust, języka, podniebienia, gardła i twarzy. Czasem wywołuje wysypkę na skórze, swędzącą i czerwoną. Niektórzy po zjedzeniu tych owoców skarżą się na bóle brzucha, wzdęcia, mają biegunkę. Najgroźniejsze objawy uczulenia to te ze strony gardła i układu oddechowego: obrzęk w tych miejscach może być tak duży, że utrudnia oddychanie. W takiej sytuacji trzeba jak najszybciej udać się do lekarza, a najlepiej do szpitala.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy