Fruktoza pobudza apetyt
Naukowcy z University of Southern California sugerują, że cukier zawarty w owocach, miodzie i niektórych napojach gazowanych pobudza apetyt i ochotę na niektóre dania.
Badacze w swoich obserwacjach skoncentrowali się na dwóch rodzajach cukru - glukozie i fruktozie. Naukowcy chcieli lepiej zrozumieć jak wpływają one na układ nagrody, zwany także ośrodkiem przyjemności w mózgu. Chcieli również dowiedzieć się, jaki mają one wpływ na łaknienie i pobudzenie apetytu.
Prof. Kathleen Page z Keck School of Medicine wskazała, że w przypadku osób, którym podawany był napój słodzony wyłącznie fruktozą układ nagrody w mózgu wykazywał znacznie większą aktywność, niż w chwili podawania im napoju z glukozą. Równocześnie fruktoza w znacznym stopniu pobudzała głód i ochotę na jedzenie.
Badacze w ramach eksperymentu poddali badanych jeszcze jednej próbie. W zamian za sięgnięcie po coś słodkiego, badanym oferowano pieniądze.
- Osoby biorące udział w badaniu zostały postawione przed wyborem - mogli tuż po badaniu sięgnąć po pyszną przekąskę, albo otrzymać przesyłkę pieniężną miesiąc po badaniu. Eksperyment wykazał, że po tym jak badanym podano fruktozę, byli oni bardziej skłonni zrezygnować z wynagrodzenia na rzecz szybkiej, kalorycznej przekąski - wyjaśniła prof. Page.