Reklama

Herbata imbirowa

Co zrobić, jeśli we znaki da nam się świąteczne przejedzenie? Na jelitowe dolegliwości najlepsza będzie herbata z dodatkiem imbiru.

Imbir to roślina niezwykle cenna odżywczo. Ma korzystny wpływ między innymi na procesy metaboliczne. Warto przygotować duży dzbanek świeżego naparu imbirowego, by cała rodzina popijała go w trakcie biesiadowania.

Jak go zrobić, by zachęcał smakiem i wyglądem?

Do świątecznej wersji herbaty z imbiru potrzebny nam będzie korzeń tej rośliny (na dwa litry wrzątku około 5-7 cm), goździki, pomarańcze, cytryny i odrobina miodu, najlepiej rzepakowego. Imbir myjemy i delikatnie obieramy ze skórki, a następnie kroimy w małe, niedbałe kawałki. Zalewamy go wrzątkiem i czekamy minimum kwadrans, aż się zaparzy.

Reklama

Dodajemy łyżeczkę goździków, plastry pomarańczy i cytryny. Dla przełamania smaku można dodać łyżeczkę miodu. Rzepakowy będzie najlepszym wariantem, służy dobrej pracy jelit. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: herbata imbirowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy