Jak przeciwdziałać osteoporozie?
Receptura Św. Hildegardy z Bingen.
Choroba ta polega na demineralizacji kości. Ubytek minerałów, głównie wapnia, sprawia, że kości stają się kruche, podatne na złamania.
Procesy te nasilają się wraz z wiekiem. By im przeciwdziałać, uczona XII-wieczna mniszka zalecała dietę orkiszową. Ziarna orkiszu (są źródłem wapnia) ugotować na miękko, dodać masło i żółtko, lekko posolić. Spożywać razem z herbatą z kopru włoskiego.
W diecie należy też uwzględnić takie produkty, jak: fasola, słodkie migdały, cieciorka, koper włoski, pietruszka, szczypiorek, maślanka. Z owoców: jeżyny, maliny, pomarańcze. Hildegarda zalecała też dodawanie do każdej potrawy 1-3 szczypt ziela bertramu.
Dziś jest dla wszystkich oczywiste, że w zapobieganiu osteoporozie bardzo ważny jest ruch. Św. Hildegarda też to wiedziała: zalecała m.in. taniec jako środek leczniczy.