Jedz zgodnie z fazami księżyca
Zdrowie
Wydaje ci się to mało poważne? Jesteś w błędzie. 28 dniowy cykl księżyca jest jednym z naturalnych rytmów biologicznych.
Zresztą my sami bardzo często odczuwamy wpływ tej planety na nasze samopoczucie. W czasie pełni np. nie możemy spać, jesteśmy rozdrażnione. Dietetycy wykorzystali wpływ księżyca na organizm człowieka i stworzyli specjalna dietę. Dzięki tej diecie 4-6 kg możesz stracić w 28 dni. Oto najważniejsze jej zasady.
Rozpoczynamy ją 4 dni przed pełnią księżyca. Najważniejszą zasadą tej fazy jest, aby każdy dzień rozpoczynać od jedzenia owoców, a dopiero od południa spożywać normalne posiłki. A jakie owoce należy wybierać? Każdego dnia inne, ale za to można je jeść bez ograniczeń:- pierwszego dnia - świeży ananas
- drugiego dnia - arbuz
- trzeciego dnia - jabłka oraz śliwki suszone
- czwartego dnia - winogrona
Trwa dwa tygodnie i trzeba ją rozpocząć tego dnia, kiedy jest pełnia. Jak twierdzą specjaliści, to najwłaściwszy moment. Malejący księżyc wpływa bowiem na nasz organizm, dzięki czemu łatwiej nam się pozbyć nadwagi. Okres ten to typowa dieta 1000 kcal podzielona na 3 posiłki dziennie. To kolejne dwa tygodnie tej diety, które trwają od nowiu do pełni. Zasady są takie same jak w fazie II, jedynie ilość kalorii jest większa - 1200 kcal. Powiększający się księżyc powoduje, że i nam wzrasta apetyt. W czasie trwania fazy II i III można pomiędzy posiłkami jeść do 200 g warzyw i owoców. I wypijać min. 2 litry niegazowanej wody mineralnej dziennie. - słodycze,- cukier,
- tłuste wędliny,
- tłuste mięsa,
- podroby,
- tłuste ryby (węgorz, łosoś makrela, śledź, pstrąg),
- tłuszcze zwierzęce: smalec, masło,
- ostre przyprawy,
- sól Składniki na 1 porcję, ok. 210 kcal:
Tuńczyka (pół puszki) osączyć z zalewy. Czosnek (pół ząbka) i cebulę (1/4) umyć, posiekać. Pomidor pokroić w kostkę. Makaron spaghetti (1/4 opakowania) ugotować na półtwardo z dodatkiem oliwy (pół łyżeczki). Na rozgrzanym maśle (łyżka) zeszklić cebulę i czosnek, połączyć z pomidorami. Dodać przecier pomidorowy (łyżkę). Dusić ok. 3 min, doprawić. Dodać tuńczyka i makaron Składniki na 1 porcję, ok. 340 kcal:
Wsypać kaszę kuskus (5 dag) do bulionu (pół szklanki), wymieszać, przykryć, odstawić. Marchewkę (pół), cukinię (1/4) i bakłażan (1/4) pokroić na plasterki. Szynkę (10 dag) pociąć w kostkę. Na oliwie (łyżka) obsmażyć mięso, doprawić, wyjąć. W tym samym tłuszczu usmażyć przygotowane warzywa. Dodać spęczniały kuskus, rodzynki (2 dag) i mięso. Smażyć jeszcze około 3 minuty. Doprawić. Wymieszać z posiekaną miętą (łyżka). Składniki na 1 porcję, ok. 290 kcal:
Pierś z kurczaka (pół) pokroić w kostkę, cebulę (1/4) posiekać, pomidorki koktajlowe (5 dag) przekroić na pół. Bób (1/4 szklanki) ugotować, obrać, ostudzić. Na rozgrzanym maśle (łyżka) zeszklić cebulkę, dodać mięso, przesmażyć, dodać jogurt naturalny (2 łyżki), doprawić. Dusić do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Na oddzielnej patelni przesmażyć bób, dodać pomidorki, po krótkim przesmażeniu, warzywa dodać do mięsa, zagotować. Potrawkę podawać z ryżem. Składniki na 1 porcję, ok. 320 kcal
Piersi z indyka (15 dag) umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, podzielić na mniejsze porcje. Natkę pietruszki (kilka gałązek) umyć, posiekać. Pomidorki koktajlowe (5 dag) umyć, osuszyć, przekroić na pół. Na rozgrzanym oleju (łyżka) przesmażyć kawałki piersi z indyka na złoty kolor z obu stron, zdjąć, przełożyć w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni przesmażyć pomidorki, doprawić, włożyć jeszcze raz mięso. Chwilę posmażyć, posypać posiekaną natką pietruszki.