Reklama

Reklama

Kurkuma latte - "złote mleko" o leczniczej mocy

Działa niczym naturalny antydepresant

Zawarta w kurkumie kurkumina jest także dobrze znanym specjalistom sprzymierzeńcem w walce z depresją. 

Reklama

- W jaki sposób dokładnie działa kurkumina nie jest pewne, ale przypuszczamy, że może to być spowodowane jej zdolnością do zmniejszania stanów zapalnych w mózgu, które powiązane są zarówno z chorobą Alzheimera, jak i przewlekłą depresją - wyjaśnia w rozmowie z "Elle" Gary Small, dyrektor ds. psychiatrii geriatrycznej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles.

- Wyniki badań sugerują, że przyjmowanie tej stosunkowo bezpiecznej formy kurkuminy, jaką jest popularna przyprawa kurkuma, może na przestrzeni lat zapewnić znaczące korzyści poznawcze - dodaje ekspert. Co istotne, w przeciwieństwie do leków antydepresyjnych, które oferują podobne efekty, kurkumina nie powoduje żadnych niebezpiecznych dla zdrowia skutków ubocznych.

Obniża poziom cholesterolu

Uczeni stwierdzili też, że kurkuma zmniejsza poziom "złego" cholesterolu w organizmie, jednocześnie zwiększając poziom tego "dobrego". Kurkumina spowalnia również tworzenie tkanki tłuszczowej, przyczyniając się w efekcie do redukcji masy ciała. W jednym z badań klinicznych, którego rezultaty opublikowano w 2015 r. w "European Review for Medical and Pharmacological Sciences", stwierdzono, że przyjmowanie kurkuminy wspomaga utratę wagi i redukuje tkankę tłuszczową u osób z nadwagą. Niższy poziom cholesterolu oznacza także niższe ryzyko rozwoju poważnych schorzeń: od zawałów serca, po udary.

Niepowtarzalny smak i aromat to zaledwie początek długiej listy zalet kurkumy, która jawi się jako naturalne remedium na rozmaite dolegliwości. Nazywany "złotym mlekiem" napój na bazie kurkumy warto więc regularnie popijać, nie tylko przez wzgląd na wyjątkowe walory smakowe, ale i - a może przede wszystkim - z uwagi na szereg korzyści zdrowotnych, które nam oferuje. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje