Reklama

Reklama

Lipa dobrodziejka

Choć minęła dopiero połowa czerwca, to najwyższa pora, by zbierać kwiat lipy. Dobrze jest mieć lipę w domowej apteczce, nie tylko po to, by walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem. Lipa wspomaga także system trawienny.

Lipę zbiera się, gdy większość kwiatów w kwiatostanie jest już znacząco rozwinięta. Pamiętajmy, że nie zrywamy kwiatów przekwitłych. Lipa szybko przekwita, więc nie należy zwlekać ze zbiorem. Najlepiej zbierać je rano, kiedy kwiaty zdążą obeschnąć z porannej rosy. Suszymy lipę w miejscu przewiewnym i zacienionym. Układamy kwiatostany cienką warstwą. Przechowujemy najlepiej w papierowych torebkach.

Dlaczego kwiaty lipy są tak dobre dla naszego organizmu? Wszystko za sprawą składników, jakie zawiera. Lipa zawdzięcza swoje lecznicze działanie występowaniem wielu wartościowych składników, wśród których są: witamina C, witamina PP, sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki, śluzy, fitosterole, flawonoidy oraz olejki eteryczne.

Reklama

Bogactwo tylu substancji w jednym naparze sprawia, że działanie herbaty z lipy jest wielorakie: wpływa moczopędnie (dzięki czemu szybciej pozbywamy się z organizmu toksyn), działa lekko rozkurczowo oraz pobudzająco na produkcję soków żołądkowych, przez co pomaga w przypadku zaburzeń metabolicznych lub trawiennych. Wypita herbata lipowa zmniejszy napięcie mięśni, gdyż działa rozkurczowo, pobudzi produkcję soków trawiennych i wspomoże przepływ żółci do dwunastnicy.

Oczywiście, najbardziej znane i wykorzystywane działanie naparu z lipy to wspomaganie leczenia przeziębienia i zapalenia gardła. Lipa złagodzi nie tylko ból gardła, ale także pomoże pozbyć się chrypki oraz kaszlu, gdyż zawiera śluzy, które ułatwiają odkrztuszanie. Popijanie herbatki z lipy wywołuje pocenie, dzięki czemu szybko pozbędziemy się z organizmu toksyn.

Napar z lipy okaże się pomocny nie tylko przy okazji przeziębienia. Dobrze jest mieć pod ręką herbatkę z lipy także przy poważniejszych problemach zdrowotnych: przy grypie, anginie, zapaleniu gardła. Zawarte w lipowych kwiatostanach związki śluzowe działają jak naturalna osłona np. bolącego gardła.

Jak przygotować napar lipowy? Dwie łyżki suszu zalewamy szklanką wrzącej wody, parzymy ok. 10 minut pod przykryciem. Napar dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Kwiat lipy możemy zalewać dwu- lub trzykrotnie, a za każdym razem wydobędziemy z niego inny bukiet aromatów.(PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje