Reklama

Magnez - pierwiastek życia

Magnez nazywany jest pierwiastkiem życia, bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie - wyjaśnia Shannon Chafkin, naturopata. Szczególnie zimą docenimy walory diety bogatej w magnez, który łagodzi stres i wspomaga sen.

Rozdrażnienie, zaburzenia depresyjne, problemy z koncentracją, wypadanie włosów, zaburzenia snu, bóle głowy - to tylko niektóre z objawów niedoboru magnezu, który może nasilać się poprzez nadmierne spożywanie kawy, stres, spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów.

Jak wskazuje Shannon Chafkin, naturopata, to jeden z istotniejszych pierwiastków, niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wyjaśnia Chafkin, zwiększona ilość magnezu rozluźnia nerwy i mięśnie, a jednocześnie wspomaga krążenie krwi. Magnez jest również ważny w utrzymaniu zdrowia kości. Jest bardzo ważnym elementem w procesach wytwarzania energii.

- Magnez pomaga regulować poziom cukru we krwi, sprzyja regulowaniu ciśnienie krwi. Wpływa również na jakość snu, poprzez uspokojenie systemu nerwowego i udział w aktywacji receptora GABA, neuroprzekaźnika regulującego sen. Gdy receptory GABA nie są aktywowane, mamy tendencję do pozostania w napięciu, nasze myśli wciąż kłębią się w głowie, a my leżymy na łóżku, wpatrując się w sufit - wyjaśnia Chafkin.

Reklama

Według szacunków od 20 do 40 proc. populacji wykazuje niedobór magnezu. Z jednej strony to wynik diety, z drugiej zaś tempa życia.

- Gdy jesteś pod wpływem stresu, organizm ma tendencję do szybszego wyczerpywania zapasów magnezu. W efekcie, w wyniku tych niedoborów, ludzie częściej odczuwają niepokój, przygnębienie, są rozdrażnieni, szybciej się męczą, mają problemy z koncentracją, mogą pojawić się również migreny. Poważne niedobory magnezu mogą zwiększyć ryzyko chorób serca i cukrzycy - wyjaśnia ekspert.

Chafkin zachęca zatem do wprowadzenia do swojej codziennej diety produktów będących bogatym źródłem magnezu: produkty pełnoziarniste, nasiona, zielone warzywa, takie jak szpinak, boćwina, brokuły, fasola i groch, orzechy nerkowca, migdały, surowe kakao, winogrona, awokado, banany, brązowy ryż, jarmuż, rukiew wodna lub rzeżucha, kiełki lucerny, orzechy laskowe, rukola. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy