Reklama

Reklama

Najlepsze lekarstwa z górskiej łąki

Są nie tylko ozdobą bieszczadzkich, sudeckich czy tatrzańskich zboczy, ale także doskonałym surowcem leczniczym! Wspomogą układ krążenia, oddechowy i pokarmowy.

Dzięki temu, że rosną w czystym otoczeniu, daleko od miast i jezdni, osłonięte lasami i na znacznej wysokości, zawierają zdrowe składniki nieskażone szkodliwymi domieszkami. Są skarbnicą leczniczych związków, takich jak: flawonoidy, garbniki, saponiny. Występują w nich także witaminy oraz sole mineralne.

Reklama

Niektóre z tych roślinek są naprawdę wszechstronne! Mają dobroczynny wpływ i na układ krążenia, i na płuca oraz przewód pokarmowy. Do tego mogą być stosowane również zewnętrznie i przynieść ulgę przy stłuczeniach, oparzeniach, wysypkach, ale także np. chorobach oczu.

Jeśli spędzasz teraz urlop w górach, możesz sama zebrać je podczas spaceru. Jednak te, które są chronione (informacja o tym pojawia się w ramce), powinnaś kupić w aptece lub zielarni. Poniżej znajdziesz przepisy, jak zrobić z nich leki, których akurat potrzebujesz.

Arnika dla lepszego krążenia krwi i na bolesne urazy

Działa rozszerzająco na naczynia krwionośne. Ma korzystny wpływ na krążenie w sercu, mózgu i kończynach. Stosowana na skórę skutecznie leczy stłuczenia. Uwaga! Jest chroniona.

Nalewka: Suszone kwiaty zalej czystym alkoholem 60-70-proc. w proporcji 1:10. Stosuj 3 razy dziennie po 5-10 kropli (zwłaszcza przy niskim ciśnieniu krwi).

Okład: 1 łyżkę suszu zalej 2 szklankami ciepłej wody, gotuj 5 min; dodaj 4 łyżki gliceryny i łyżkę octu. Płynem zwilż gazę, obłóż chore miejsce.

Babka na kaszel i wrzody

Występują w niej składniki wykrztuśne i powlekające. Przygotujesz z niej lek przeciwko infekcji dróg oddechowych, zaleganiu wydzieliny i utrudnionemu odkrztuszaniu. Będzie pomocny także przy chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy.

Napar: 1 łyżkę suszonych liści zalej 1 szklanką wrzątku i przykryj na 15 min; przecedź. Pij 3 razy dziennie: przy kaszlu - 1 łyżkę, wrzodach - 1/2 szklanki.

Biedrzeniec na astmę

Rozrzedza zalegającą wydzielinę i pobudza jej odkrztuszanie, a dodatkowo rozkurcza oskrzela. Jest pomocny w astmie. Ale możesz go też zastosować przy nieżycie gardła, krtani lub oskrzeli.

Herbatka nr 1: 1 łyżkę wysuszonych i pokruszonych korzeni zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3-5 min; odcedź. Pij 3-5 razy dziennie 2 łyżki po jedzeniu.

Herbatka nr 2 - mocniej wykrztuśna: 1 łyżkę korzeni zagotuj j.w. i dodaj 1 łyżkę suszonych liści podbiału; przecedź. Pij 3-5 razy dziennie 1/3 szklanki, po jedzeniu.

Chaber dla wątroby

Jego składniki są żółciopędne, a także moczopędne i przeciwzapalne. Jest zalecany przy problemach z wątrobą i złej przemianie materii oraz chorobach nerek (zwłaszcza przebiegających z obrzękami). Przyda się także do kompresów przeciwko zapaleniu spojówek.

Napar: 2 łyżki suszonych kwiatów zaparzaj w 1 szklance wrzątku 10 min; przecedź. Pij 2-3 razy dziennie 1/2 szklanki między posiłkami (lub stosuj do kompresów).

Cykoria podróżnik dla żołądka i wątroby

Pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Jest też moczopędna. Ma również właściwości uspokajające. Możesz ją stosować przy niedokwaśności i nieżycie przewodu pokarmowego, a także zaburzonej pracy wątroby i dróg żółciowych. Spożyta wieczorem pomoże ci lepiej przespać noc.

Odwar: 2 łyżki wysuszonych i sproszkowanych korzeni zalej 2 szklankami wody; doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min; odczekaj 15 min i przecedź. Pij 2-3 razy dziennie 1/2 szklanki.

Dziewanna dla oskrzeli

To kolejne ziółko o dobroczynnym wpływie na układ oddechowy i pokarmowy. Można ją też stosować zewnętrznie. Rozpuszcza śluz w oskrzelach i pomaga wykrztusić flegmę. Może przynieść ulgę przy kolce jelitowej. Przydaje się przy wysypkach alergicznych i oparzeniach.

Napar: 1 łyżkę suszonych kwiatów zalej 1 szklanką wody i doprowadź do wrzenia; przecedź. Pij przy suchym kaszlu 2-3 razy dziennie 1/2 szklanki (z miodem) po jedzeniu.

Okład: 4 łyżki suszu zalej 2 szklankami zimnej wody, gotuj 5 min; przecedź.

Dziurawiec na trawienie

Choć słynie z właściwości przeciwdepresyjnych, skutecznie leczy też schorzenia układu pokarmowego. Jest wskazany przy złym trawieniu, stanach zapalnych dróg żółciowych, kamicy. Zewnętrznie pomaga na owrzodzenia.

Napar: 1 łyżkę suszonych kwiatów i 1 łyżeczkę liści mięty zalej 1 szklanką wrzątku i przykryj na 30 min; przecedź. Pij 3 razy dziennie 1/2 szklanki przed posiłkiem.

Okład: Kilka świeżych kwiatostanów zwilż 1 łyżeczką wódki i dodaj 1/2 szklanki ciepłego oleju; po kilku dniach przecedź.

Bratek dla układu krążenia

Okazuje się, że to roślinka przyjazna nie tylko skórze, ale... całemu organizmowi! Czyści krew, odtruwa, przez co może przyczynić się do lepszego krążenia, a w efekcie zmniejszyć ryzyko np. miażdżycy.

Herbatka: 1 łyżkę suszonego ziela zalej 1 szklanką wrzątku i gotuj 3 min; przecedź. Pij 2-3 razy dziennie szklankę po posiłkach.

Jasnota biała na kaszel, biegunkę

Jest wykrztuśna i moczopędna. Działa też ściągająco oraz przeciwkrwotocznie. Sprawdzi się przy nieżycie górnych dróg oddechowych, a także np. zatruciu z towarzyszącym mu rozwolnieniem. Jest zalecana także przy zbyt obfitych i bolesnych miesiączkach.

Odwar: 1 łyżkę suszonych kwiatów zalej 1 szklanką wody, doprowadź do wrzenia; przecedź. Pij 3 razy dziennie 1/2 szklanki.

Lebiodka dla dróg oddechowych

Udrażnia drogi oddechowe. Sprawdza się jako lek na niestrawność. Ma właściwości przeciwbakteryjne. Pomoże ci przy katarze i kaszlu. Zmniejszy nadmierną fermentację w jelitach, wzdęcia i odbijanie. Złagodzi ból gardła oraz dziąseł.

Herbatka: 1 łyżeczkę suszonego ziela zalej 1 szklanką wrzątku i przykryj na 15 min; przecedź. Pij 3 razy dziennie po jedzeniu.

Płukanka: Używając 1 łyżki ziół, przygotuj napar j.w. Stosuj 4 razy dziennie.

Macierzanka dla żołądka i gardła

Może pomóc przy zaburzonej pracy układu pokarmowego, kurczach żołądka i wzdęciach. Łagodzi też stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Herbatka: 1 łyżkę suszonego ziela zalej 1 szklanką wrzątku, przykryj na 10 min; przecedź. Pij 1-2 razy dziennie 1/2 szklanki.

Płukanka: 1 łyżkę suszonego ziela macierzanki i 1 łyżkę suszonych liści szałwii zalej 1 szklanką wrzącej wody i przykryj na 15 min; przecedź. Płucz gardło kilka razy dziennie.

Różeniec górski na odporność i witalność

To prawdziwy pogromca schorzeń układu oddechowego. Do tego tzw. adaptogen, czyli roślina poprawiająca nasze przystosowanie do codziennych stresów. Pobudzi twój układ odpornościowy do pracy. Zapewni ci ochronę przed sezonowymi infekcjami. Zmniejszy też zmęczenie fizyczne i psychiczne, poprawi nastrój.

Nalewka: 1 część suszonych, rozdrobnionych kłączy z korzeniami zalej 5 częściami alkoholu 40-proc. (ciepłego) i odstaw na 14 dni; często potrząsaj butelką; przecedź. Zażywaj 2-3 razy dziennie maks. 1 małą łyżeczkę do kawy (ale nie wieczorem!).

Jak zbierać i suszyć zioła

Najlepsza pora na zbiory to bezdeszczowy, ciepły dzień (gdy w powietrzu jest dużo wilgoci, mogą łatwo spleśnieć).

Jeśli zamierzasz zbierać: kwiaty - wybieraj te w pełni rozkwitu; ujmuj każdą sztukę osobno palcem wskazującym i kciukiem, przechylaj i pociągaj ku górze; liście - sięgaj po żywozielone, niepożółkłe, nieuszkodzone i bez żadnych plam; korzenie - po wykopaniu (jesienią lub wczesną wiosną) dokładnie oczyść je z ziemi, opłucz, osusz ręcznikiem i pokrój na mniejsze części; ziele (czyli całą nadziemną część rośliny) - roślinę o cienkich łodygach ścinaj tuż nad ziemią, o grubych - w pobliżu wierzchołków; pilnuj, by nie była zanieczyszczona chwastami.

Najważniejsze zasady suszenia i przechowywania: zebrane zioła jak najszybciej umieść w przewiewnym, suchym i zacienionym miejscu; ułóż je cienką warstwą na słomianych matach, papierze lub płótnie. Gdy wyschną, jak najszybciej zapakuj do szczelnych słojów lub puszek.

***Zobacz inne materiały o podobnej tematyce***


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje