Reklama

Reklama

Napar z hibiskusa – najlepszy dla odporności



Detoksykacja

Zalety hibiskusa chętnie wykorzystywała medycyna ludowa. Roślina działa moczopędnie i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu, dlatego zalecana była do oczyszczania i odtruwania. Ma właściwości delikatnie przeczyszczające, dlatego będzie korzystna przy spowolnionym metabolizmie, a także u osób ze skłonnością do zatrzymywania wody w organizmie.

Napar z hibiskusa, pod warunkiem, że będzie spożywany regularnie, pomoże obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Normalizuje też poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy. Ma korzystny wpływ na pracę wątroby.

Wzmocnienie odporności

Płatki hibiskusa to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, zawierają pokaźne dawki witaminy C, flawonoidy i polifenole, dlatego napar działa przeciwzapalnie, ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Sprawdzi się w przypadku infekcji, różnego pochodzenia.
Jego skuteczność jest największa, gdy zaczynamy pić napar na początku choroby. Ma też działanie profilaktyczne, wzmacnia system immunologiczny do walki z patogenami chorobotwórczymi. Warto włączyć go na stałe do menu, zwłaszcza w sezonie szalejących infekcji.

Ewa Koza, mamsmak.com 

Reklama

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: Napar z hibiskusa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje