Nasiona marchewki: Tajemnica zdrowia, sekret piękności
Chrupiący korzeń marchewki jest popularny na całym świecie i zajmuje znaczące miejsce w tradycjach kulinarnych wielu regionów, medycynie ludowej, a nawet kulturze.
Istnieje blisko 100 odmian marchewki, a pośród nich, oprócz znanych nam pomarańczowych, także czerwone, ciemnofioletowe oraz białe. Marchewka znana jest ze swoich wszechstronnych właściwości i wykorzystywana powszechnie w wielu kulinarnych przepisach. Przyrządza się z niej przeróżne rarytasy, a w tym ciasta, surówki, soki, a nawet dżemy. Okazuje się jednak, że korzeń to jedynie namiastka wyjątkowych wartości marchewki. Wciąż niewiele osób wie, że bogactwem, bardzo cennych składników są także jej nasiona.
Nasiona marchewki można podawać na wiele sposobów, gdyż mają mnóstwo zastosowań. Najbardziej popularny jest napar, w postaci pysznej, aromatycznej herbatki o delikatnym, słodkawym smaku i odprężającym zapachu. Napar ten podbił także serca wielbicieli aromatycznych kąpieli relaksacyjnych, które oczyszczają skórę i nadają ciału elastyczności. Nasiona marchewki, spożywane regularnie pod dowolną postacią - czy to jako napar czy dodatek do gotowania - delikatnie rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu dotleniają komórki ciała, w tym komórki skóry i wpływają na jej zdrowy wygląd. Ponadto, poprawiają pracę mózgu, wspomagają walkę z chorobą wieńcową, miażdżycą i regulują ciśnienie. Stosowane są także do przygotowywania aromatycznych inhalacji. Świetnie nadają się także do przemywania cery, oczyszczających maseczek, a także jako peeling do twarzy i ciała. Poniżej jedna z propozycji wykorzystania nasion marchewki w domowym SPA.
· gotujemy 1 łyżkę ekologicznych nasion marchewki przez około 2-3 minuty na małym ogniu
· odstawiamy na około 10 minut, aż do uzyskania jasnego naparu
· następnie odsączamy nasiona, a uzyskany złocisty napar wlewamy do kąpieli
· oddajemy się chwilom odprężenia w aromatycznej kąpieli
Tak przygotowana kąpiel oczyszcza skórę, ujędrnia ciało i przyjemnie relaksuje. Warto stosować ją regularnie, np. raz w tygodniu, a zaparzone w ten sposób nasiona, połączyć z ulubionym balsamem do ciała i wykorzystać do zabiegu peelingującego.
Nasiona marchewki koją także układ nerwowy, ułatwiają odprężenie i obniżają poziom stresu. Wzmacniają również pracę mózgu i poprawiają koncentrację, a co za tym idzie - wpływają na nasz dobry nastrój. Swoje nietypowe zastosowanie nasiona marchewki znalazły także w kuchni - są znakomitym dodatkiem do zup, dań mięsnych i sałatek. Poprawiają przemianę materii i pomagają dbać o sylwetkę. Z powodzeniem można też dodać kilka nasion do ulubionej mieszanki ziołowej lub zwykłej herbaty i popijać na co dzień. W ten sposób, chwila spędzona nad filiżanką aromatycznego naparu z nasion popularnego warzywa, rozpieszcza zarówno ciało, ducha jak i podniebienie.
W nasionach zawarte są wszystkie substancje odżywcze niezbędne do wzrostu nowej rośliny. To dlatego kryją w sobie bogactwo najcenniejszych wartości. Przy zakupie należy jednak pamiętać, aby zwrócić szczególną uwagę na to, jakie nasiona wybieramy. Powszechnie dostępne są nasiona przeznaczone do wysiewu, które absolutnie nie nadają się do spożycia! Są zaprawiane chemicznie, aby zachowały świeżość przez zimę, aż do następnego wysiewu. Dlatego należy znaleźć nasiona tzw. "niezaprawione", przeznaczone do spożycia i posiadające certyfikat ekologiczny - dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Tak przygotowane są skarbnicą zdrowia i piękna oraz wzmacniają naszą odporność i dobre samopoczucie
Marchew jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że kwiatostan pojawia się dopiero w drugim roku hodowli. Roślina zużywa wtedy substancje zapasowe, zgromadzone w korzeniu, na wytworzenie nasion - po czym obumiera. To dlatego właśnie pozyskanie nasion marchwi wymaga sporo czasu i cierpliwości - wymaga aż dwóch lat oczekiwań. Wysiłek jest jednak szybko nagradzany, gdy jedząc później pyszną sezonową surówkę z marchewki możemy przygotować sobie pyszny napar z jej nasion, by pielęgnować zdrowie i piękny wygląd.