Naturalnie popraw odporność
Lato sprzyja zdrowszemu jedzeniu i przebywaniu w plenerze. O nabytą w tym czasie odporność trzeba jednak dbać. Oto przegląd najskuteczniejszych preparatów naturalnych, które pomogą nam przetrwać jesienne słoty bez kataru.
Jakie naturalne środki poprawiające odporność są godne polecenia? Na które preparaty warto zwrócić uwagę w okresie zwiększonej zachorowalności?
Jeżówka (Echinacea)
Badania wykazują, że jeżówka aktywuje funkcjonowanie wielu typów komórek układu odpornościowego - makrofagów, granulocytów, co powoduje szybsze niszczenie czynników chorobotwórczych (już na wczesnym etapie rozwoju choroby). W pośredni sposób aktywuje również komórki odpowiedzialne za swoistą odpowiedź immunologiczną.
Oprócz działania immunostymulującego jeżówka ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zalecana podczas długotrwałego leczenia antybiotykami a także przy częstych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Aloes
Ta bogata we właściwości prozdrowotne roślina ma bardzo szerokie zastosowaniue Jednym z nich jest poprawa funkcjonowania układu odpornościowego. Za działanie to odpowiedzialny jest obecny w świeżym soku aloesowym składnik o nazwie acemannan. Stymuluje on komórki układu odpornościowego do szybszego i bardziej aktywnego działania, szczególnie w przypadku zakażeń bakteryjnych i wirusowych. Dodatkowo aloes ma działanie podobne do naturalnego antybiotyku (niszczy wybrane drobnoustroje) a także wykazuje działanie przeciwzapalne.
Beta-glukan
Pozyskiwany z grzybów wielocukier ma silne działanie immunostymulujące. W Polsce jest dość mało znany, mimo doskonałych wyników badań na całym świecie. Jego działanie obejmuje stymulację makrofagów - podstawowych komórek układu odpornościowego. W odróżnieniu od wielu produktów poprawiających odporność, działanie beta glukanu ujawnia się w niedługim czasie od rozpoczęcia terapii (już po 3 dniach). Beta-glukan znalazł zastosowanie zarówno w zakresie poprawy odporności przed infekcjami (tu stosuje się dawki 100-300 mg/dobę) jak również w przebiegu procesów nowotworowych, gdzie składnik mobilizuje własny układ odpornościowy do likwidowania komórek rakowych (dawka około 1000 mg/dobę).
Malina, cytryna
Wpływ na odporność organizmu mają również popularne owoce takie jak dzika róża, malina, hibiskus, cytryna czy czarna porzeczka. Są one bogate w składniki o działaniu ogólnie wzmacniającym, napotnym, przeciwzapalnym oraz aktywującym komórki układu odpornościowego i przyspieszające odpowiedź organizmu w przypadku zakażenia bakteryjnego czy wirusowego. Owoce te mają również dużo witaminy C potrzebnej w okresie jesienno-zimowym. Wchodzą w skład popularnych herbatek poprawiających odporność oraz soków i syropów leczniczych.
Cebula i czosnek
Określane jako naturalne antybiotyki są roślinami bardzo wartościowymi w okresie przeziębień i grypy. Czosnek działa przede wszystkim bakteriobójczo i grzybobójczo, ale ma również właściwości immunostymulujące. Podobnie cebula - zawarte w niej związki siarkowe niszczą drobnoustroje i mobilizują organizm do zwalczania infekcji. Dodatkowe właściwości tych roślin - obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwreumatyczne, przeciwzakrzepowe, regulujące działanie przewodu pokarmowego powodują, że są nieocenione nawet w codziennym stosowaniu.
Obydwie rośliny stosowane są przede wszystkim w postaci domowych preparatów - utartych, rozdrobnionych roślin, często mieszanych z miodem i cytryną. W aptekach dostępne są również preparaty niwelujące uciążliwe skutki zażywania (smak, zapach) - bezzapachowe formy czosnku w tabletkach oraz syropy w wyciągiem z cebuli.