Reklama

Naturalnie przeciw cukrzycy

Rośliny są cennym uzupełnieniem leczenia. Niektóre pomagają znacząco obniżyć poziom glukozy we krwi.

Chorzy na cukrzycę korzystają z doskonałych, nowoczesnych leków. Ale nawet najlepszą farmakoterapię warto wspomóc działaniem ziół. Jeśli poziom cukru mamy niewysoki, zmiana diety, aktywność fizyczna, zrzucenie nadwagi i stosowanie ziół może sprawić, że leczenie nie będzie nam w ogóle potrzebne. Przy wyższych poziomach cukru zioła doskonale uzupełnią terapię tabletkami. 

Kozieradka spowalnia trawienie węglowodanów (jest nim cukier). W efekcie po posiłkach wolniej rośnie poziom glukozy we krwi. Warto regularnie dodawać kozieradkę do potraw (pasuje np. do twarogów, zapiekanek, makaronów, ryb), bo dzięki swym właściwościom pomaga opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2, i to nawet u osób ze stanem przedcukrzycowym!

Reklama

Morwa ma smaczne, choć rzadko jedzone owoce. W cukrzycy pomagają jednak liście morwy białej. Regularnie stosowane, mogą znacznie obniżyć cukier. Dzięki nim osoby, które są zagrożone cukrzycą, odsuwają od siebie widmo choroby. A chorujący od lat mogą poprawić poziom cukru. Preparaty z morwy białej dostaniemy bez recepty w każdej aptece.

Aloes podnosi poziom insuliny, a cukru obniża. Potrafi mobilizować trzustkę do pracy. Najbardziej pomoże osobom, które weszły w stan przedcukrzycowy i tym, u których choroba dopiero się zaczęła. Preparaty z aloesu dostaniemy w aptece. Warto też pić sok - uważajmy jednak, by nie kupować napojów słodkich jak ulepek: szybko podniosą poziom cukru.

Cynamon także potrafi obniżać poziom glukozy. Podnosi wrażliwość tkanek na insulinę. Ma słodkawy smak, więc w niektórych potrawach możemy nim zastąpić cukier. Uwaga: żeby był skuteczny, trzeba wybierać najlepszy gatunek, a najlepiej samemu ścierać korę cynamonowca. 

Imbir działa w każdej postaci! Zmniejsza insulinooporność tkanek. Dzięki temu organizm lepiej wykorzystuje ten produkowany przez trzustkę hormon. Imbir, stosowany regularnie, wspiera trawienie i obniża poziom cukru. Można go stosować świeżo starty, w postaci sproszkowanej (także w kapsułkach) lub pijać herbatki z jego dodatkiem. Warto wyrobić sobie nawyk dorzucania startego imbiru do każdej herbaty.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy