Omlet na biegunkę
Przepis ten świadczy o wizjonerskiej genezie Hildegardowej medycyny. Współczesna nauka potwierdziła, że żółtko jaja kurzego kryje w sobie przeciwciała zwalczające biegunkę wywołaną salmonellą.
Jak przygotować omlet? 5 g sproszkowanego kminu rzymskiego i 1,5 g białego pieprzu dodać do 6-8 żółtek. Ubijać przez kilka minut na pianę w misce umieszczonej w kąpieli wodnej. Masę rozsmarować jak najcieńszą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec - a raczej suszyć - ok. pół godziny w rozgrzanym do temp. 100°C piekarniku.
Rozkruszyć, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W razie potrzeby zjeść mały kawałek czerstwego chleba (najlepiej orkiszowego), a następnie łyżkę rozkruszonego omletu. W ciężkich przypadkach można to robić 2 lub 3 razy dziennie.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen". Wyd. Esprit