Piperyna: Przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega chorobie Alzheimera
Popularność odpowiedzialnej za ostry smak pieprzu piperyny rośnie z dnia na dzień i raczej trudno się temu zjawisku dziwić. Lista jej dobroczynnych właściwości jest naprawdę okazała i pęcznieje z każdym dniem. Zdążyła już zyskać zarówno miano skutecznego środka na odchudzanie, czy - jak określają ją niektórzy - "spalacza tłuszczu", jak i znaleźć szerokie zastosowanie w lecznictwie. Przeprowadzone badania wykazały, że przeciwdziała nowotworom, jak i chorobie Alzheimera; łagodzi objawy depresji i poprawia pamięć. Ponadto skutecznie oczyszcza organizm, stymuluje procesy trawienne, zabija bakterie, działa przeciwbólowo i przynosi ulgę pacjentom zmagającym się z bielactwem. Przyjrzyjmy się piperynie bliżej, bo naprawdę warto.
Piperyna jest alkaloidem występującym w owocach i korzeniach pieprzu czarnego czy pieprzu długiego i odpowiada za jego charakterystyczny aromat i smak. Największą popularność przyniosły jej zdolności odchudzające. Pod tym względem działa wielotorowo:
- przyspiesza termogenezę, czyli zespół procesów metabolicznych i fizjologicznych zachodzących w organizmie, których efektem jest wytwarzanie ciepła, a w długofalowej perspektywie spalanie kalorii
- wzmacnia proces lipolizy, czyli redukcji tkanki tłuszczowej
- stymuluje pracę układu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego
- przyspiesza proces metabolizmu
- pobudza wydzielanie adrenaliny
- wpływa dobroczynnie na nasz układ immunologiczny
Co ciekawe, po piperynę chętnie sięgają także sportowcy i osoby trenujące rekreacyjnie, bo wspiera proces budowania masy mięśniowej i poprawia wydolność psychofizyczną.
Przeprowadzone badania wykazały, że piperyna może nie tylko pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów, ale jednocześnie wesprzeć terapię pacjentów zmagających się z ciężkimi schorzeniami, takimi jak choroba Alzheimera czy złagodzić objawy depresji. Ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe i podobnie jak kurkumina może zapobiegać powstawaniu raka piersi, jelita grubego czy prostaty.
Piperyna a bielactwo
Eksperyment przeprowadzony przez naukowców na myszach pokazał, że piperyna może być z powodzeniem wykorzystywana w leczeniu pacjentów z bielactwem nabytym.
Piperyna a ból i bakterie
Do tej okazałej listy dodać należy, że piperyna działa również przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie. Przykładowo jest w stanie zwalczyć gronkowca złocistego. Wspomaga też proces wchłaniania witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, selen, witamina B6, beta-karoten czy resweratrol.
Piperynę można zakupić w postaci kapsułek zarówno w aptekach, jak i w sklepach ze zdrową żywnościową i z ziołami. Najlepsze rezultaty przynosi kuracja z wykorzystaniem tabletek zawierających 95 proc. piperyny. Jednocześnie są one najdroższe. Musimy na nie wydać około 30 zł. Nieco tańsze są te ze standardowym stężeniem piperyny.
Piperyna - dawkowanie
Zalecana dawka piperyny wynosi 5–10 mg 1–2 razy dziennie. Można ją przyjmować maksymalnie przez trzy miesiące. Potem należy zrobić co najmniej miesięczną przerwę i dopiero wznowić kurację. Najbezpieczniej przyjmować ją przed śniadaniem i wysiłkiem fizycznym.
Piperyna - środki ostrożności
Wyjątkową ostrożność przy stosowaniu piperyny powinny zachować osoby z ciężkimi chorobami układu krążenia. W ich przypadku, podobnie jak wszystkich innych przyjmujących regularnie medykamenty, zaleca się konsultację z lekarzem.