Rośliny strączkowe zaspokajają głód lepiej niż mięso
Fasola, czy groch są najlepszym sposobem, aby zażegnać głód - wskazują najnowsze badania. Jak podkreślają eksperci, w porównaniu do mięsa, utrzymują one na dłużej uczucie sytości.
W eksperymencie przeprowadzonym przez naukowców z wydziału dietetyki, Uniwersytetu Kopenhaskiego zbadano, co zapewnia poczucie sytości na dłużej czy danie bogate w błonnik, czy danie mięsne bogate w białko. Mężczyźni biorący udział w badaniu zostali podzieleni na dwie grupy - jedna z nich spożywała bogate w błonnik paszteciki wegetariańskie na bazie roślin strączkowych. Druga grupa została poczęstowana pasztecikami na bazie cielęciny i wieprzowiny.
Naukowcy w trakcie badania stwierdzili, że ochotnicy, którzy jedli danie na bazie roślin strączkowych spożyli mniej w trakcie kolejnego posiłku. Sami naukowcy przyznają, że było to zaskakujące odkrycie, biorąc pod uwagę powszechny pogląd, że to białko jest bardziej sycące.
- Wyniki badania są trochę wbrew powszechnemu przekonaniu, że duża ilość białka w diecie zapewnia uczucie sytości na dłużej - przyznaje kierownik badania prof. Anne Raben - Nasze badanie wskazuje, że można spożyć posiłek bogaty w błonnik z mniejszą ilością białka i osiągnąć to samo uczucie sytości - dodaje.
To badanie jest jednym z pierwszych, które porównuje jak mięso i warzywa wpływają na nasz poziom głodu.
- Chociaż konieczne są dalsze badania, pierwsze analizy wskazują, że posiłki na bazie roślin - zwłaszcza te oparte na fasoli i grochu - mogą służyć, jako podstawa długoterminowej diety służącej utracie masy ciała, a równocześnie być elementem zbilansowanej diety - podsumowuje prof. Raben. (PAP Life)