Sześć powodów, dla których warto jeść czarną porzeczkę
Znana i doceniana przez nasze babcie, choć trochę zapomniana, znajduje ponownie swoje miejsce jako eliksir młodości i zdrowia.
Owoce mają charakterystyczny zapach, który sprawia, że nie wszyscy lubią je na surowo. Warto się przekonać i wykorzystać na nie sezon, bo to prawdziwa bomba witaminy C. Garstka (ok. 50 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, ale czarne porzeczki mają też inne dobroczynne działanie.
Działają antymiażdżycowo i regulują ciśnienie: To zasługa flawonoidów, które wiążą także metale ciężkie, usuwając je z organizmu, a tym samym oczyszczają go.
Zapobiegają chorobom oczu: Dzięki zawartości witaminy A wzmacniają wzrok, łagodzą kurzą ślepotę, pomagają zahamować rozwój chorób oczu, m.in. zaćmy.
Redukują poziom cholesterolu i cukru we krwi: Duża ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, spowalnia wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm.
Wzmacniają kości u kobiet po menopauzie: To zasługa manganu, pomocnego przy zapobieganiu i leczeniu osteoporozy; boru ułatwiającego wchłanianie wapnia oraz jodu regulującego pracę układu hormonalnego.
Zapobiegają powstawaniu lub rozwojowi żylaków: Mają dużo rutyny, która ułatwia wchłanianie wit. C oraz uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Polecana zwłaszcza osobom, które mają skłonności do siniaków.
Walczą z przeziębieniem: To idealny sposób na zapobieganie i leczenie w sposób naturalny objawów grypopodobnych - zamiast łykać tabletki z witaminą C, wrzuć do jesiennej herbatki kilka suszonych owoców.
Nasza rada: Suszone porzeczki zachowują smak i prozdrowotne właściwości. Wybierz nieuszkodzone owoce, umyj i osusz. Rozsyp na blaszce wyłożonej pergaminem. Ustaw temp. piekarnika na 60 st. z termoobiegiem (jeśli nie masz termoobiegu, uchyl drzwiczki). Susz ok. 4 godz., przewracając owoce kilka razy. Są gotowe, jeśli nie puszczają soku po lekkim naciśnięciu i są twarde.
Domowa apteczka
Napar łagodzący dolegliwości reumatyczne: Czubatą łyżeczkę suszonych liści, (ok. 3 zł/50 g), zalej szklanką wrzątku, przykryj i parz 10 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie między posiłkami przez 5-6 dni. Uwaga! Napar działa też moczopędnie i napotnie.
Syrop na przeziębienie i grypę: 1 kg porzeczek zasyp 2 szklankami cukru, wymieszaj, odstaw na 2-3 godz. Gdy puszczą sok, zagotuj na małym ogniu, od razu przecedź i przelej do wyparzonych słoiczków lub butelek. Zakręć. Dodawaj do herbaty lub pij po 2 łyżki syropu 4-5 razy dziennie.
Uwaga!
Ze względu na zawartość witaminy K i związków fenolowych, "zagęszczających" krew porzeczek powinny unikać osoby z problemami krzepliwości krwi, oraz te, które miały udar lub zawał.
Przepisy pełne witamin
Sos do mięsa
Oczyść i umyj porzeczki. Wsyp do garnka z szerokim dnem, dodaj cukier, pieprz, cynamon, imbir i goździki. Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Przetrzyj pulpę przez plastikowe sitko. Dołóż rozmaryn. Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę, aż sos zgęstnieje.
Ciasto z porzeczkami
W jednej misce połącz jogurt, olej, roztrzepane jajka i esencję. W drugiej suche składniki: mąkę, proszek i sól. Połącz je z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Połowę ciasta przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Posyp owocami (wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej, by nie opadły na dno). Zalej resztą ciasta. Piecz w 180 st. przez 40-50 minut.