Reklama

Sześć powodów, dla których warto jeść kalafior

Ten krewniak kapusty chroni nasz organizm przed szkodliwym wpływem zatrutego środowiska i wspomaga dobry sen. Wielu osobom przeszkadza jego zapach, ale i na to znajdzie się sposób!

Zawiera witaminy: C (48,2 mg w 00 g surowego warzywa), B1, B2, B3, B6, E, K oraz minerały: potas, fosfor, wapń, sód, nieco żelaza i cynku. 100 g kalafiora zaspokaja 8 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan - pierwiastek, którego niedobór przyspiesza rozwój osteoporozy.

Kalafior ma tylko 25 kalorii w porcji 100 g i sporo błonnika, więc jest wskazany, gdy mamy ochotę na niskokaloryczne, a przy tym odżywcze danie.

Chroni oczy przed zaćmą: Dzieje się tak dzięki witaminie C, która neutralizuje powstające pod wpływem światła wolne rodniki niszczące siatkówkę oka.

Reklama

Hamuje zmiany miażdżycowe: Dziennie, może zmniejszyć grubość ścianek tętnic o 0,8 proc.

Oczyszcza organizm za sprawą przeciwutleniaczy broniących komórki przed niekorzystnymi zmianami powstałymi pod wpływem stresu, zanieczyszczeń środowiska, palenia papierosów (a nawet wdychania dymu tytoniowego!) itp.

Ułatwia dobry sen dzięki aż trzem związkom, które koją układ nerwowy (cholinie, ułatwiającemu jej przyswajanie kwasowi foliowemu, oraz tryptofanowi). Dodatkowo poprawiają one pamięć!

Niszczy bakterie i grzyby: Naukowcy wykazali wpływ jego składników na niektóre rodzaje salmonelli oraz bakterie wywołujące wrzody żołądka i refluks przełykowy.

Łagodzi objawy alergii dzięki substancji, która hamuje reakcję organizmu na uczulające składniki. Innym dobrym jej źródłem jest czerwone wino, ale nie każdy może je pić!

Jak go przyrządzać

Aby pozbyć się gąsienic z kalafiora, na ok. 10 min namocz go w wodzie z octem (2 łyżki octu na 1 litr wody). Gotowanie w wodzie pozbawia go części witamin, białka i związków, które przechodzą do wywaru. Jeśli więc nie dodajesz go do zupy, zjedz na surowo lub ugotuj na parze.

Przykry zapach gotowanego kalafiora pochodzi ze związków siarki. Aby usunąć część tego zapachu, dolej do wody (tej do gotowania bezpośrednio i do tej, gdy gotujesz na parze) 2-3 łyżki mleka lub skórkę chleba. Garnek nakrywaj dopiero po ok. 5 min gotowania. Dzięki temu reszta lotnych związków siarki zostanie uwolniona, nie wniknie w warzywo i nie nada mu gorzkiego smaku.

Przepisy pełne smaku

Różyczki w cieście

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. śmietany 12 proc.
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki curry i kurkumy (lub dowolnych przypraw)
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Kalafior podziel na różyczki, gotuj na parze ok. 5 minut. Odstaw do osuszenia. Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj mąkę ze śmietanką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, curry, kurkumą i solą. Białka ubij na pianę. Wymieszaj delikatnie z ciastem. Zanurzaj różyczki kalafiora w cieście, usmaż na złoto. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z keczupem lub gęstym jogurtem typu greckiego.

Pizza kalafiorowa

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 20 dag startego żółtego sera
  • po szczypcie oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor
  • 5-6 listków bazylii
  • olej i 1 łyżka mąki do blaszki

Kalafior podziel na różyczki, umyj. Ugotuj do miękkości, odciśnij na sitku, zmiażdż. Dodaj jajko, połowę sera, przyprawy, sól i pieprz. Wymieszaj. Blaszkę posmaruj olejem, wysyp mąką. Wyłóż masę. Dociśnij łyżką, wyrównaj. Piecz 20 min. w 160 st. Pomidor sparz, obierz, pokrój w plastry. Umyj listki bazylii, porwij na kawałki. Wyjmij pizzę, posyp resztą sera, rozłóż plastry pomidora i bazylię. Piecz jeszcze 10 min.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy