Szpinak sprzyja odchudzaniu
Tylakoid, związek znajdujący się w szpinaku, może mieć istotny wpływ na hamowanie głodu.
Tylakoidy blokują w jelitach rozkładanie tłuszczów pochodzących z posiłku, i co za tym idzie, dłużej czujemy się syci.
Zajmująca się badaniem Charlotte Erlanson-Albertsson z Uniwersytecie w Lund analizująca sposoby regulacji apetytu, wykazała, że znajdujące się w szpinaku tylakoidy mają istotne właściwości wpływające na zmniejszenie apetytu.
Odkrycie było przypadkowe. W trakcie rozmowy z mężem, który zajmuje się badaniem fotosyntezy, Charlotte Erlanson-Albertsson została skierowana przez współmałżonka na trop tylakoidu.
Już po kilku dniach osoby, które przyjmowały tylakoid, wskazały, że ich uczucie głodu znacznie zmalało, jak również chęć podjadania między posiłkami.
Niestety spożywanie świeżych liści szpinaku lub gotowanego nie przynosi efektów. Szpinak należy rozdrobnić, przesączyć i jeszcze raz zblenować, aby uwolnić tylakoid z komórek rośliny.
Tylakoidy to spłaszczone, błoniaste woreczki tworzące w chloroplastach roślin oraz w komórkach fotosyntetyzujących bakterii silnie rozbudowany system błon, w który wbudowane są barwniki fotosyntetyczne i cały aparat fazy świetlnej fotosyntezy.