Wielozadaniowy łopian
Surowcem leczniczym są głównie jednoroczne korzenie tej rośliny. Wykopuje się je późną jesienią lub wczesną wiosną.
Odwar z korzenia pomaga w lekkich nieżytach przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych. 2-3 łyżki rozdrobnionego korzenia zalej 2 szklan- kami ciepłej wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 3 minuty. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij po pół szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu.
Od 30 do 60 kropli rozpuść w kieliszku wody. Pij 2-4 razy dziennie po jedzeniu w stanach zapalnych w przewodzie pokarmowym, drogach moczowych i żółciowych, zaburzeniach przemiany materii. Sok kupisz też gotowy.
Wywar i sok można stosować do okładów i przemywań, m.in. przy łojotoku, trądziku, czyrakach, toksycznym i łojotokowym wypadaniu włosów.
Do spożycia nadają się szypułki kwiatów i łodyżki młodych liści. Należy je obrać ze skórki i ugotować jak seler naciowy albo opanierować i usmażyć. Korzenie łopianu można gotować jak marchewki, dodawać do zup lub smażyć.