Reklama

Reklama

Wprowadzamy ziarna do jadłospisu

Deser z nasion chia

Reklama

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne będą:

- 4 łyżki nasion chia;

- 400 ml ulubionego mleka roślinnego;

- 2 łyżeczki miodu;

- dwie łyżki pokrojonych, świeżych śliwek lub innych ulubionych owoców sezonowych.

Deser jest dziecinnie prosty i szybki w przygotowaniu, nasiona potrzebują jednak czasu, by napęczniały, więc najlepiej zrobić go wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Nasiona (po dwie łyżki) wsypujemy do wysokich naczyń - najlepsze będą szklanki lub słoiki i zalewamy mlekiem. Dodajemy po łyżeczce miodu i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Ponownie mieszamy i zostawiamy w lodówce na minimum pięć godzin. Po tym czasie dekorujemy ulubionymi owocami i serwujemy gotowy deser. Smakuje wybornie i działa jak miotełka w jelitach, usuwając z nich zbędne produkty przemiany materii.

Makaron naszpikowany ziarnami

Do przygotowania czterech porcji potrzebne będą:

- 200 gramów makaronu;

- 100 gramów pesto pietruszkowego;

- cztery garście rukoli;

- 200 gramów sera mozzarella;

- 150 gramów pomidorków koktajlowych;

- łyżka czarnuszki;

- łyżka białego sezamy;

- dwie łyżki nasion słonecznika.

Odcedzamy ugotowany al dente makaron i łączymy go z pesto. Na talerzach rozkładamy umytą i odsączoną rukolę, na niej pokrojoną w duże kostki mozzarellę, ciepły makaron i pomidorki. Całość obficie obsypujemy sezamem, czarnuszką i krótko podprażonym słonecznikiem. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę oliwy lub sok z cytryny.

Ewa Koza, mamsmak.com      

Dowiedz się więcej na temat: ziarna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje