Reklama

Reklama

Wykrztuśny chrzan

Ta ostra przyprawa do mięs i innych ciężkostrawnych potraw ma też działanie lecznicze. W postaci syropu ułatwia wykrztuszanie przy kaszlu i odkaża górne drogi oddechowe. Pomaga np. przy zapaleniu oskrzeli.

Syrop chrzanowy. Zetrzyj na tarce 100 g świeżego korzenia chrzanu. Zalej 1/2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody. Pozostaw pod przykryciem na ok. pół godziny. Po tym czasie wyciśnij sok przez płótno. Dodaj do niego 100 g miodu albo słodzonego soku owocowego. Powstały syrop pij trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Można go też podawać dzieciom, ale w mniejszych dawkach - po łyżeczce do herbaty. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje