Zdrów jak ryba?
Lekarze i dietetycy zalecają, byśmy jedli ryby jak najczęściej.
Oczywiście mają rację, jednak pamiętać musimy, żeby wybierać określone gatunki ryb.
W czołówce znajdują się: śledzie, szprotki, makrele, pstrągi i łososie.
Szprotki i sardynki włącz koniecznie do diety dziecka, bo oprócz kwasów omega- 3 i witamin, mają dużo wapnia i fosforu, tak potrzebnych do budowania kości.
Panga i tilapia na cenzurowanym
Do pangi po filetowaniu dodaje się syntetyczne substancje (np. polifosforany), które pozbawiają rybę cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Dlatego jej spożycie może wywoływać albo zaostrzać objawy uczuleniowe.
Z kolei wietnamska tilapia, karmiona jest preparatami manioku, syntetycznymi witaminami, mączką rybią i soja. Nie poleca się jej w menu dzieci i osób mających kłopoty z sercem, stawami i układem oddechowym.