Żurawina - skarbnica zdrowia
Począwszy od soków i sosów, po świeże lub suszone owoce - żurawina to niezwykle uniwersalny owoc, który wciąż zaskakuje swoimi walorami. Najnowsze badania wskazują na kolejne zdrowotne właściwości żurawiny.
Żurawina - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, to również skarbnica witamin i minerałów, często stosowana w przypadku zakażenia dróg moczowych. Do tej listy dopisać należy kolejne zdrowotne właściwości, wśród nich chyba tą najbardziej pożądaną przez kobiety - żurawina pomaga zachować szczuplejszą sylwetkę.
- Związki aktywne zawarte w żurawinie, konsumowanej w różnej postaci, wykazują szereg korzystnych efektów zdrowotnych - powiedział Jeffrey Blumberg, z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Tufts University.
- Biorąc pod uwagę złożony charakter i różnorodność związków zawartych w żurawinie i to, jak współdziałają one ze sobą, uważam, że badanie wskazuje jedynie na powierzchowne właściwości żurawiny, której potencjał jest naszym zdaniem znacznie większy - dodał.
W trakcie badań, naukowcy odkryli, że związki zawarte w żurawinie wykazują potencjał w zwiększaniu mikrobiomu jelit, wpływają korzystnie na układ odpornościowy i układu krążenia. Odkryli również, że żurawina może pomóc regulować ciśnienie krwi oraz poziom lipidów we krwi.
- Ustalono, że żurawina jest niezwykle wartościowym, jeśli nie najbardziej wartościowym, z owoców jagodowych, które są bogate w polifenole. Badania wskazały, że polifenole zawarte w żurawinie mogą wchodzić w interakcje z innymi związkami bioaktywnymi zawartymi w owocu, które mogłyby chronić florę bakteryjną jelit i zapewnić przeciwutleniające i przeciwzapalne funkcje, które korzystnie działają na układ krążenia, metabolizm i układ odpornościowy - czytamy w raporcie. (PAP Life)