Reklama

Żywność funkcjonalna - zaspokaja nie tylko głód?

Produkty spożywcze obniżające ciśnienie, czy wspomagające odporność - jak wynika z raportu Google Food Trend, coraz większą popularność zyskuje żywność funkcjonalna, której poza podstawowym zadaniem, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm.

- Amerykanie coraz częściej poszukują produktów spożywczych, które nie tylko zaspokoją ich głód. Coraz częściej poszukują również informacji na temat tzw. żywności funkcjonalnej. Chcą zdobywać wiedzę na temat wpływu poszczególnych składników, ale również tego jak zoptymalizować ich dietę, aby wyglądać i czuć się jak najlepiej - czytamy w raporcie.

Zatem do grupy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty wzbogacone w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne, probiotyki i prebiotyki. Niewątpliwie popularności takim składnikom dodają modne w ostatnim czasie superfoods, jak również liczne badania, które dowodzą ich efektywności.

Reklama

O ideę żywności funkcjonalnej zapytaliśmy Sarah Britton, miłośniczkę zdrowego żywienia, autorkę kultowego bloga MyNewRoots.org i książki o tym samym tytule. Autorka od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy oparte o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe.

- Faktycznie w ostatnim czasie lubujemy się w określaniu i wskazywaniu różnych funkcji jedzenia. Staram się być daleka od tego i nie poświęcam temu zbyt wiele uwagi. Żywność funkcjonalna, czy też wiedza na temat poszczególnych produktów może być pewnym drogowskazem, kierując się nią, możemy zwiększać ilość niektórych produktów w naszej diecie. Ale każde jedzenie można określić jedzeniem funkcjonalnym, bo każde posiada jakiś zestaw wartości i wykazuje jakieś właściwości - podkreśla Sarah Britton.

Autorka poczytnego bloga podkreśla, że w codziennym menu warto kierować się rozwagą i równowagą. Przyznaje również, że zdrowa zbilansowana dieta, pozwala nam cieszyć się doskonałym zdrowiem.- Oczywiście zachęcam do tego, aby zasięgać wiedzy na temat produktów spożywczych, właściwości odżywczych poszczególnych. Jednak jestem daleka od szufladkowania czy też przyklejania łatek. Finalnie każdy jeden zdrowy produkt spełnia jakąś funkcję w naszej diecie- dodaje. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy