ZDROWIE | Środa, 6 marca 2019 (12:56)
Zafascynowani kuchnią innych krajów, dekorujemy nasze potrawy egzotycznymi ziołami: bazylią, kolendrą, miętą, czosnkiem niedźwiedzim. Tymczasem zielona pietruszka, bez której nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie żadnego obiadu, to prawdziwa bomba witamin. Warto ją docenić!
1 / 12
Jeśli sięgamy dziś po natkę pietruszki, zwykle robimy to z uwagi na jej bogate walory smakowe – dodana do zup, mięs, ryb, warzyw na ciepło (obowiązkowy zestaw z ziemniakami) czy sałatek, wydobywa ich aromat i wzmacnia smak potrawy. Niekoniecznie jednak myślimy o tym, że zielona pietruszka ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To błąd! Zielona natka może być naszym sprzymierzeńcem w wielu dolegliwościach! Jakich?
Źródło: Getty Images