ZDROWIE | Poniedziałek, 20 stycznia 2020 (08:23)
Coraz większą karierę robi w Polsce angielskie słowo superfood, czyli superżywność. Określa się nim nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w składniki odżywcze, która działa korzystnie na nasz organizm. Na szczęście nie musimy szukać jej na drugim końcu świata - możemy do woli korzystać z obfitości owoców i warzyw, które urosły u nas. Mają one wyjątkowo dużo wartościowych składników. Są wręcz jak leki!
1 / 10
Bioflawonoidy zawarte w aronii wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Działając przeciwmiażdżycowo, chronią przed zawałem i udarem. Regenerują wzrok zmęczony ślęczeniem przy komputerze, opóźniają rozwój kurzej ślepoty, jaskry, zaćmy i degeneracji plamki żółtej (AMD). Uwaga: owoce aronii nie kumulują metali ciężkich, więc nawet te rosnące na działkach w mieście są w pełni wartościowe.
Źródło: 123RF/PICSEL