ZDROWIE | Piątek, 23 października 2020 (14:32)
Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie człowieka to jedna z podstaw dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. Niestety, spora część produktów, które codziennie spożywamy, działa zakwaszająco. W dłuższej perspektywie czasowej, zaburzenie równowagi pH może być niebezpieczne. Między innymi grozi rozwojem próchnicy, chorób układu krążenia, nowotworów czy osteoporozy. Co najbardziej nas zakwasza?
1 / 7
Cukier to nie tylko białe kryształki, które dodajemy do herbaty czy kawy. Pod tym pojęciem kryją się kolorowe napoje, słodkie wypieki, żywność przetworzona ale również węglowodany (w szczególności te proste jak glukoza i fruktoza). Cukier powoduje obniżenie pH krwi, a jeśli jego poziom nie zostanie wyrównany przez żywność zasadotwórczą, bardzo łatwo o zakwaszenie. Ponadto, skutkiem nadmiernego spożywania produktów z dodatkiem cukru i syropu glukozowego jest nadprodukcja soków trawiennych, podrażnienie śluzówki żołądka, a w konsekwencji choroba wrzodowa.
Źródło: 123RF/PICSEL