ZDROWIE | Wtorek, 10 listopada 2020 (09:43)
Choć coraz chętniej sięgamy po inspiracje kuchni włoskiej, francuskiej czy azjatyckiej, są takie specjały naszej rodzimej, które nigdy nie stracą pozycji lidera. Tradycją niedzielną w wielu domach wciąż jest rosół. Dziś zdradzimy kilka trików, żeby smakował jeszcze lepiej.
1 / 8
Jesienią warto serwować rosół nie tylko od święta. Ten pożywny wywar działa rozgrzewająco. Jeśli umiejętnie dobierzemy przyprawy i podamy go z kaszą jaglaną, która ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z dróg oddechowych, zyskamy cennego sprzymierzeńca do walki z przeziębieniem. Czujesz, że „coś po tobie chodzi”? Nie faszeruj się niepotrzebnie farmaceutykami. Zacznij od kuchni. Przygotuj aromatyczny rosół, wygrzej stopy w gorącej wodzie, załóż grube skarpety i wyśpij się. Rozgrzany od środa i zregenerowany organizm to najlepsza tarcza chroniąca nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Źródło: 123RF/PICSEL