ZDROWIE | Środa, 16 grudnia 2020 (09:27)
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, pomelo, banany, granaty, kiwi, kaki – pyszne, soczyste, pachnące i atrakcyjne estetycznie. Ich aromat skutecznie kusi zmysły. Jedzmy cytrusy, ale z głową, szczególnie w święta, gdy stoły będą uginały się od smakołyków. Owoce powinny być źródłem wartości odżywczych, nie sensacji trawiennych. O czym trzeba pamiętać?
1 / 3
Koniec grudnia to wyjątkowo pracowity czas dla naszych żołądków, nie dokładajmy im bardziej, niż to konieczne. Owoce są pyszne, zdrowe i, zwłaszcza gdy mowa o cytrusach, soczyste. Ich soki mocno determinują procesy trawienne. Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, albo najzwyczajniej w świecie się przejadłeś – odczekaj po posiłku minimum dwie godziny, zanim zjesz pełną soku pomarańczę lub innego cytrusa. Inaczej owoc wpadnie do żołądka, który pracuje jak w ukropie, by strawić karpia, pierogi i całą masę pyszności. Soki owocowe spowolnią procesy przebiegające w układzie pokarmowym i, z dużym prawdopodobieństwem, przyczynią się do dyskomfortu trawiennego, bólu brzucha, wzdęć, uczucia przepełnienia.
Źródło: 123RF/PICSEL