ZDROWIE | Piątek, 18 grudnia 2020 (09:28)
Kolebką rośliny wcale nie jest, co wynikałoby z najczęściej używanej nazwy, Anglia, a Jamajka. Co cennego, oprócz smaku, zyskamy włączając ziele angielskie do codziennego jadłospisu?
1 / 5
Ziele angielskie to suszone nasiona drzewa pimentowego. Trudno im zarzucić, że są bez wyrazu, z dużą mocą docierają do naszych zmysłów. Mają wyraziste barwy: od ciemnofioletowych po czerń, intensywny, trochę goździkowy aromat i ostry smak z wyczuwalną gorzką nutą. Zgodnie z korzeniami przyprawa, rzadziej, ale bywa określana pieprzem z Jamajki, goździkowym, pachnącym lub angielskim, a także pimentem. Ważniejsze jednak od nomenklatury są jej walory smakowe i niezaprzeczalne korzyści zdrowotne.
Źródło: 123RF/PICSEL