ZDROWIE | Środa, 17 lutego 2021 (17:43)
Dzięki niemieckim naukowcom pojawił się kolejny powód, by regularnie sięgać po jabłka. Zdaniem badaczy zawarte w tych owocach substancje mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, a także chronić przed chorobą Alzheimera i demencją.
1 / 4
Ten dobroczynny wpływ na mózg mają zawarte w jabłkach fitoskładniki. Stymulują one powstawanie nowych neuronów w procesie neurogenezy, a to z kolei może zwiększyć zdolności uczenia się i zapamiętywania. Szczególnie istotne w tym procesie okazały się dwa związki - kwercetyna znajdująca się w skórce jabłka i kwas dihydroksybezoesowy (DHBA) zawarty w miąższu. W trakcie badania nie stwierdzono, że proces neurogenezy wspiera sok jabłkowy, co sugeruje, że korzyści może przynieść jedynie spożywanie świeżych owoców.
Źródło: 123RF/PICSEL