ZDROWIE | Środa, 3 marca 2021 (12:53)
Lukrecja jest ziołem o licznych właściwościach leczniczych, ale też niebagatelnych walorach smakowych. Najcenniejszy jest korzeń rośliny, który po ususzeniu jest aż pięćdziesięciokrotnie słodszy od białego cukru. Cukierki z lukrecją hamują rozwój próchnicy.
1 / 5
Zioło ma silne właściwości bakteriobójcze. Lukrecja zmniejsza liczebność paciorkowca zieleniejącego, który wchodzi w skład naturalnej flory bakteryjnej jamy ustnej i jest przyczyną rozwoju próchnicy i innych chorób zębów oraz jamy ustnej. W krajach skandynawskich, w których bezcukrowe cukierki z ekstraktem z lukrecji cieszą się duża popularnością, próchnica pojawia się zdecydowanie rzadziej (nie przekracza 10 proc.) niż w innych zakątkach Europy. Bakteriobójcze właściwości korzenia lukrecji są pomocne również w przypadku chorób przyzębia. Lukrecja zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego i powstawaniu trwałych przebarwień zębów.
Źródło: 123RF/PICSEL