Tak rozpoznasz, czy dany produkt został zrobiony z robaków. Ważny jeden symbol

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

W ostatnich tygodniach w Polsce rozgorzała dyskusja na temat produkowania żywności na bazie różnych owadów. Motyw „jedzenia robaków” stał się nawet pretekstem do politycznej wojny pomiędzy rządzącymi a opozycją, co jeszcze bardziej spolaryzowało polskie społeczeństwo. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by dowiedzieć się, czy produkt spożywczy, po który sięgamy, powstał na przykład na bazie świerszczy.

Mąka ze świerszcza domowego może być wykorzystywana m.in. do wypieków chleba
Mąka ze świerszcza domowego może być wykorzystywana m.in. do wypieków chleba123RF/PICSEL

Unia Europejska, na mocy rozporządzenia 2023/5 z dnia 3 stycznia bieżącego roku, zezwoliła na wprowadzenie do obrotu w krajach członkowskich mąkę ze świerszczy. Mąkę powstałą z owadów Acheta domesticus, czyli nazywanych potocznie świerszczami domowymi, można legalnie stosować na terenie krajów Unii Europejskiej do produkcji m.in. chleba, różnego rodzaju wypieków, makaronów, batoników, napojów, a nawet ciasta do pizzy.

Sproszkowane świerszcze mogą być wykorzystywane podczas produkcji wielu artykułów spożywczych
Sproszkowane świerszcze mogą być wykorzystywane podczas produkcji wielu artykułów spożywczych123RF/PICSEL

Jak sprawdzić, czy produkt, który kupujesz, zawiera robaki?

I choć spożywanie produktów, do których dodano sproszkowane świerszcze, w żaden sposób nie wpływa negatywnie na zdrowie, to nie każdy czuje potrzebę, by z takiego asortymentu korzystać. Producenci takiej żywności mają obowiązek umieszczania informacji na opakowaniu o użyciu mąki ze świerszczy.

Na liście składników mąka ze świerszczy może być oznaczona jako: proszek ze świerszcza domowego, częściowo odtłuszczony proszek ze świerszcza, mąka ze świerszczy, proszek z Acheta domesticus, cricket powder.

Mąka ze świerszczy budzi wśród konsumentów skrajne emocje
Mąka ze świerszczy budzi wśród konsumentów skrajne emocje123RF/PICSEL

Nie tylko świerszcze, ale i larwy

Okazuje się, że w do produkcji żywności wykorzystuje się także inne owady, które można sprzedawać w postaci mrożonej, suszonej, sproszkowanej, ale nie mogą być one dodatkiem do innych produktów żywnościowych. Takimi owadami są: mącznik młynarek, owady szarańczy wędrownej, larwy pleśniakowca lśniącego.

Koszenila to barwnik pozyskiwany z owadów żyjących na kaktusach – czerwców kaktusowych
Koszenila to barwnik pozyskiwany z owadów żyjących na kaktusach – czerwców kaktusowych123RF/PICSEL

Czym jest barwnik koszenila?

Koszenila, oznaczana jest na produktach żywnościowych kodem E120 i oznacza naturalny barwnik pochodzenia zwierzęcego. Jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Barwnik pozyskuje się z owadów żyjących na kaktusach - czerwców kaktusowych, a do wytworzenia jednego kilograma koszenili potrzeba aż 155 tysięcy owadów. Na opakowaniach produktów koszenila oznaczona może być także jako kwas karminowy, karmina, ale najczęściej występuje pod wspomnianym kodem E120.

W przemyśle spożywczym E120 jest głównie wykorzystywany do barwienia jogurtów, lodów, deserów, soków, napojów gazowanych, sosów i marynat. Koszenila jest alergenem wziewnym, kontaktowym i pokarmowym, dlatego u niektórych osób może wywoływać niepożądane i ostre reakcje alergiczne, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Szokujące sceny w hotelu w Dubaju. Wtargnęli do pokoju Qczaja o 2 w nocyNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas