Podtruwają nas każdego dnia. Szkodliwe dodatki do żywności

Jednym z najbardziej szkodliwych dodatków do żywności jest aspartam (E951), czyli sztuczna substancja słodząca
Jednym z najbardziej szkodliwych dodatków do żywności jest aspartam (E951), czyli sztuczna substancja słodząca123RF/PICSEL
Uważnie czytaj etykiety - organizm ci podziękuje
Uważnie czytaj etykiety - organizm ci podziękuje123RF/PICSEL

Dlaczego warto czytać składy produktów spożywczych?

Zobacz również:

    Wszelkie "E", które są widoczne w składach produktów, są uznawane za bezpieczne, dlatego też zostały dopuszczone do użytku
    Wszelkie "E", które są widoczne w składach produktów, są uznawane za bezpieczne, dlatego też zostały dopuszczone do użytku123RF/PICSEL

    Wszystkie "E" są szkodliwe?

    • barwniki 
    • konserwanty
    • przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
    • wzmacniacze smaku
    • preparaty zagęszczające, żelujące i spulchniające
    • substancje słodzące, smakowe i zapachowe 

    Lista szkodliwych dodatków do żywności. Na co trzeba uważać?

    • E102- tartrazyna 
    • E104 - żółcień chinolinowa 
    • E110 - żółcień pomarańczowa
    • E122 azorubina
    • E124 - czerwień koszenilowa 
    • E129 - czerwień Allura 
    Rozsądek to podstawa udanych zakupów
    Rozsądek to podstawa udanych zakupów123RF/PICSEL
    • glutaminian sodu (E621) - od lat owiany złą sławą wzmacniacz smaku jest podejrzewany o wywoływanie nudności, zawrotów głowy i zaburzeń hormonalnych, a także przyczynianie się do otyłości 
    • benzoesan sodu (E211) - może nasilać objawy alergii oraz astmy, a także podrażniać żołądek 
    • azotyn potasu (E249) - w przypadku obróbki cieplnej produktów zawierających ten konserwant powstają rakotwórcze nitrozoaminy 
    • karagen (E407) - może wykazywać negatywny wpływ na jelita i zaostrzać stany zapalne w ich obrębie 
    • erytrozyna (E127) - do działań niepożądanych zalicza się wysypkę, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także negatywny wpływ na serce oraz tarczycę 
    • siarczyn sodu (E221) - przekroczenie dopuszczalnej dawki może powodować reakcje alergiczne i problemy żołądkowe 
    • błękit brylantowy (E133) - powinny go unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego 
    • guma arabska (E414) - może powodować pokrzywkę i wysypkę oraz nasilać astmę 
    • kwas fosforowy (E338) - do skutków jego nadmiernego spożywania zalicza się pojawianie się próchnicy, osteoporozy i problemów układu krążenia
    „Zdrowie na widelcu”: KrewetkiPolsat Cafe