Tych produktów unikaj jak ognia. Wydają się być zdrowe, a tak naprawdę są pożywką dla raka

Masowa produkcja żywności, stosowanie dodatków mających na celu przedłużenie jej przydatności do spożycia, wykorzystywanie chemicznych środków ochrony roślin i inne praktyki sprawiają, że na pozór zdrowe produkty stają się toksyczne. Które spośród tych najchętniej kupowanych przez Polaków mogą być najbardziej szkodliwe?

Eksperci przestrzegają przez jedzeniem przetworzonego mięsa. Ich zdaniem jest bardziej szkodliwe, niż sądzimy
Eksperci przestrzegają przez jedzeniem przetworzonego mięsa. Ich zdaniem jest bardziej szkodliwe, niż sądzimy 123RF/PICSEL

Dlaczego żywność przetworzona jest szkodliwa?

Eksperci ds. żywienia od lat apelują, aby podczas zakupów produktów spożywczych czytać etykiety i wybierać "najmniejsze zło". Niestety nadal większość produktów dostępnych w sprzedaży jest przetworzona - czyli poddana obróbce technologicznej i chemicznej, mającej na celu przede wszystkim przedłużenie jej trwałości i polepszenie walorów smakowych. Cukier, sól, tłuszcz, barwniki, konserwanty czy środki zapachowe to tylko niektóre dodatki jakimi faszeruje się z pozoru zdrową żywność. W efekcie, jej regularne jedzenie może przyczynić się do wielu dolegliwości, jak i chorób w tym:

  • zaburzeń żołądkowo-jelitowych
  • podrażnienia śluzówki
  • niszczenia pożytecznej flory bakteryjnej w jelitach
  • otyłości
  • cukrzycy
  • miażdżycy i nadciśnienia
  • nowotworów

Których z produktów powszechnie kupowanych powinno się szczególnie unikać?

Tych produktów spożywczych unikaj jak ognia. Są szkodliwe dla zdrowia

  • Węglowodany rafinowane

Czyli takie, które są oczyszczone i przetworzone jak np. cukier, biała mąka i biały ryż. Najlepiej ograniczyć w diecie to, co zawiera proste węglowodany poddane obróbce technologicznej - ciasta, ciasteczka, chipsy, napoje gazowane, soki owocowe itp. Oprócz tego, że ich jedzenie może prowadzić do otyłości, a także otłuszczenia narządów wewnętrznych, to niekorzystnie wpływają na mikrobiom jelitowy.

Słodycze poza tym, że są źródłem węglowodanów rafinowanych, dostarczają też szkodliwych tłuszczy trans
Słodycze poza tym, że są źródłem węglowodanów rafinowanych, dostarczają też szkodliwych tłuszczy trans 123RF/PICSEL
  • Produkty nafaszerowane solą

Sól dodaje się ją już niemal do wszystkiego. Jedzona w ograniczonych ilościach nie jest szkodliwa, jednak jak podają statystyki, faszerowanie nią produktów żywnościowych sprawia, że spożywa się jej znacznie więcej, aniżeli podają oficjalne zalecenia. Nadmiar soli w diecie przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka, podrażnia go i wywołuje stany zapalne, a także nasila przemiany komórkowe, które wzmagają działanie innych czynników rakotwórczych. Szczególnie uważać trzeba na grillowane mięso, bekon, wędliny czy kiełbasy.

Z wyników wielu przeprowadzonych na przestrzeni lat badań wiemy, że istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem żywności konserwowanej przy pomocy soli, a rozwojem raka żołądka. Do takich wniosków doszli m.in. naukowcy z Japońskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem. Ich zdaniem regularne jedzenie marynowanych produktów - również warzyw, może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc.

  • Czerwone mięso 

O szkodliwości czerwonego mięsa mówi się nie od dziś. Szczególnie mowa o wysoko przetworzonych produktach mięsnych będących źródłem sodu. Szynki, kiełbaski, parówki czy konserwy mięsne to zdaniem dietetyków jeden z najgorszych wyborów konsumenckich.

Jak podaje raport Światowej Organizacji Zdrowia, wystarczy jedzenie 50 g mięsa przetworzonego dziennie, a ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrasta aż o 18 proc. Ocenia się, że na szkodliwość czerwonego mięsa ma również wpływ żelazo hemowe w nim zawarte. Jego znaczne spożycie wiąże się z częstszym występowaniem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

  • Produkty typu "light"

Są one ostatnimi czasy bardzo popularne. Sięgają po nie głównie osoby, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę ciała. Niestety w większości przypadków obniżenie ilości tłuszczu, przykładowo w jogurcie czy serze wiąże się z tym, że producenci dodają w jego miejsce cukier, substancje słodzące czy inne wzmacniacze smaku. Naturalnego tłuszczu w produktach nie trzeba się bać - by pozbyć się nadprogramowych kilogramów zdecydowanie lepiej będzie ograniczyć w diecie węglowodany proste.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas