Reklama

Reklama

Smoothie jest trendy

Niezależnie od tego, ku której definicji się przychylamy - smoothie ma gęstą, kremową konsystencję. Uzyskuje się ją dzięki temu, że bazą koktajlu są banany (jeśli jesteśmy zwolennikami wersji bez nabiału) lub jogurt (jeśli wersja z nabiałem nam odpowiada). W kuchni śródziemnomorskiej i na Środkowym Wschodzie zazwyczaj używa się jogurtu lub miodu równie chętnie jak całego asortymentu owoców.

Reklama

Jogurt świetnie się przydaje, jeśli w wyniku zmiksowania owoców powstanie zbyt gęsty mus (a smoothie jest jednak do picia). Jednak równie dobrze do rozrzedzenia możemy użyć soku owocowego lub wody. Nie dodaje się natomiast cukru.

Smoothie smakuje osobom w różnym wieku - jest świeży, słodki i ma pyszny owocowy smak. Do tego mnóstwo odżywczych składników. Jest bogaty w witaminy i antyoksydanty. Można szukać gotowych koktajli w sklepach ze zdrową żywnością. Ale są przeważnie drogie i mają krótkie terminy ważności. Dlatego łatwiej zaopatrzyć się w blender i wymyślać dla siebie oraz swoich gości niepowtarzalne kompozycje smoothie.

Propozycja przepisu na smoothie - Składniki: 2 mocno dojrzałe brzoskwinie, 1 mango, pół cytryny,

garść białych winogron bez pestek lub filiżanka soku winogronowego, lub filiżanka wody, garść lub dwie kostek lodu.

Przetnij mango na pół i łyżeczką usuń pestkę. Usuń skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Podobnie postąp z brzoskwinią. Cytrynę przetnij na pół i wyciśnij sok z jednej połówki. Zmiksuj delikatnie lód w blenderze aż do konsystencji skruszonego lodu i przełóż go do szklanki. Do blendera załaduj winogrona (lub sok winogronowy, lub wodę) oraz mango, brzoskwinie i sok z cytryny. Miksuj aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wlej miksturę do lodu i soku. Od razu podawaj.

Anna Pachorek

Dowiedz się więcej na temat: Mango | sok | owoców | trendy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje