Reklama

Reklama

Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

Czy wiesz, że ziele angielskie rośnie w Meksyku? Orientujesz się, w jakim kraju kupisz najlepszą gałkę muszkatołową? Gdzie znajdziesz najbardziej aromatyczne goździki? Wyrusz w podróż dookoła świata z przyprawami Knorr!

Wielu ludzi żyje w przekonaniu, że przyprawy można uprawiać wszędzie. Mało kto zdaje sobie sprawę, że na ich jakość mają wpływ warunki, w jakich są uprawiane. Dogodny klimat, odpowiednia gleba oraz optymalne nasłonecznienie i nawilżenie decydują o smaku i aromacie przypraw. Gdzie rosną wysokiej jakości przyprawy?

Aromatyczne zioła

Reklama

Majeranek znany jest już od czasów starożytnych, kiedy Arabowie podróżujący z Indii przywieźli go ze sobą w rejon Morza Śródziemnego. To właśnie ten obszar geograficzny okazał się być idealnym miejscem dla uprawy majeranku. Dziś ta przyprawa służy głównie jako dodatek do różnych mięs. Świetnie sprawdza się  również w towarzystwie kiełbas.

Podobny klimat lubią liście laurowe dodawane przez wielu do marynat, a także uwielbiane przez miłośników kuchni włoskiej oregano. Dużo słonecznych dni i różnorodny klimat Turcji sprawia, że to właśnie tam można spotkać aromatyczne odmiany tych ziół

Natomiast popularny w kuchni francuskiej tymianek preferuje zupełnie odmienny klimat. Ten popularny składnik większości mieszanek przyprawowych doskonale rozwija się w polskich warunkach atmosferycznych. Pogoda panująca w Maroku sprzyja za to uprawie rozmarynu, który jest ziołem niezwykle lubianym przez miłośników grillowania. Popularna w Polsce przyprawa wyróżnia się bardzo intensywnym aromatem, a charakterystyczne listki przypominają igły sosny.

Słodko-ostrrro

O tym, że słodkie papryki rosną w Hiszpanii, wie chyba każdy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że Hiszpania to królestwo także ostrzejszych wersji tego warzywa. Dobre nasłonecznienie i umiarkowanie suchy klimat sprzyjają ich uprawie. Co ciekawe, najbardziej optymalne warunki uprawy chili panują w Indiach. Choć wiele osób wie, że Hindusi przepadają za ostrą kuchnią, chili nie jest pierwszą przyprawą, jaka kojarzy się im z tym egzotycznym krajem.   Również czarny pieprz jest dużo bardziej egzotyczną przyprawą niż mógłbyś sądzić. Bardzo aromatyczne ziarna tej przyprawy pochodzą z plantacji w Wietnamie. W Europie pieprz pojawił się za sprawą żołnierzy Aleksandra Macedońskiego, a w średniowieczu stał się tak cenny, ze służył jako moneta obiegowa. Dopiero w XIX wieku wszedł na stałe do menu Europejczyków.



Korzenne smaki

Nikogo nie dziwi, że najlepszą kurkumę można przywieźć z Indii - w końcu to kraj, w którym ta przyprawa jest najbardziej popularna. Co jednak z imbirem, cynamonem czy gałką muszkatołową? 

Imbir jest zwykle kojarzony z daniami kuchni azjatyckiej, jednak sama roślina jest obficie uprawiana na terenie zachodniej Afryki. To właśnie z Nigerii pochodzą bardzo aromatyczne i mocne w smaku korzenie imbiru. 

Również cynamon utożsamiany jest zwykle z kuchnią Bliskiego Wschodu. To doskonała przyprawa do różnych deserów i świetny dodatek do kawy. Mało kto wie, że najlepsze warunki na uprawę cynamonowców panują w Wietnamie i właśnie stamtąd pochodzi bardzo aromatyczna słodko-korzenna kora cynamonu.

Gałka muszkatołowa jest jedną z najmniej docenianych przypraw. W Polsce wykorzystywana jest głównie do produkcji pasztetów, jednak równie dobrze sprawdza się do zup, sosów, a nawet ciast i grzanego wina. Pochodzi z Indonezji. Ma charakterystyczny słodkawy, korzenny smak.

Meksykańskie ziele angielskie

Wiedziałeś, że aromatyczne ziele angielskie wcale nie rośnie na terenie Wielkiej Brytanii, jak wskazywałaby na to jego nazwa? Przyprawa pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej najbardziej popularna wersja jest sprowadzana do Europy z Meksyku. Wykorzystywana jest do zup, sosów i mięsnych marynat. Doskonale sprawdza się również przy produkcji przetworów

Gorczycę możesz przywieźć z Kanady, cebulkę ze Stanów Zjednoczonych, kumin z Indii, a goździki z Indonezji. Za to Polacy są mistrzami jeśli chodzi o uprawę kminku. Na całe szczęście, ponieważ w naszej rodzimej kuchni kminek jest częstym dodatkiem. 

Czy to oznacza, że chcąc zebrać wszystkie ulubione przyprawy czeka cię wycieczka dookoła świata? Na szczęście nie! Mono przyprawy Knorr pozyskiwane są z terenów, w których mają one najbardziej optymalne warunki dla wzrostu. Kraj pochodzenia gwarantuje wysoką jakość, bogactwo smaku i zniewalający aromat. To wszystko bez konieczności ruszania w podróż dookoła globu!

--

"Przyprawy przesądzają o ostatecznym smaku każdego dania, a smak przypraw zależy od miejsc, z których pochodzą. Zatem i smak naszych potraw zależy od pochodzenia każdej konkretnej przyprawy. Knorr proponuje swoim klientom przyprawy z konkretnych krajów wraz z gwarancja ich pochodzenia, co gwarantuje nie tylko wysoką jakość, lecz również powtarzalność smaku, a to rzecz w kuchni nie do przecenienia" - Robert Makłowicz.


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje